100 évvel ezelőtt született Nemes Nagy Ágnes Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, esszéíró

1922. január 3-án, 100 évvel ezelőtt született Nemes Nagy Ágnes. Budapesten született, ugyanitt halt meg 1991. augusztus 23-án. Mindvégig eredeti nevén publikált. Házasságkötésétől kezdődően a hivatalos iratokban dr. Lengyel Balázsné néven szerepelt. 1944 áprilisában kötött házasságot Lengyel Balázs író–szerkesztő–kritikussal. 1958-ban elváltak, de munkatársi, szellemi életközösségük a további évtizedekben is megmaradt.

Nemes Nagy Ágnes
forrás: wikiquote.org

Az író díjat, kitüntetést keveset kapott. Fiatalon, első kötetével elnyerte a Baumgarten-díjat (1948), első válogatott kötetéért kapta a József Attila-díjat (1969) és életművének elismerésére a Kossuth-díjat (1983). Halála után, 1997-ben Lengyel Balázzsal közösen megkapta Izrael Állam „Yad Vashem” kitüntetését, mert a Holocaust idején azon bátrak és igazak közé tartozott, akik biztonságuk kockáztatásával védték, bújtatták és mentették az üldözötteket.

Nemes Nagy Ágnes elküldte véleményezésre a verseit Szerb Antalnak, aki ezt írta neki: “A versei jók, Maga tehetséges, és egyáltalán nem érzek lelkiismeretfurdalást, ha arra biztatom, hogy folytassa.”

1946-ban lépett be a Magyar Írószövetségbe, később tagja volt a Magyar P.E.N. Clubnak is. Élete utolsó évében meghívott alapító tagja lett a Magyar Tudományos Akadémián belül szerveződő Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának.

forrás: www.pim.hu