Elhunyt Huszár László

Életének 70. évében elhunyt Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója.

A rétei születésű Huszár László a szlovákiai magyar kultúra egyik legaktívabb szervezője volt. Utolsó díjának átvételekor beszédében elmondta, hogy a népdalkörök, citerazenekarok, bábcsoportok, gyermekszínjátszók és mások nélkül bizonyára csak „egy életet élne”, majd hozzá tette: „Mert élni csak úgy érdemes, ha szolgálni tudunk”. A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézetnek 2013. január 1-jei megalakulásától haláláig volt igazgatója. 2018-ban megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést.

Huszár László több évtizede ápolt jó kapcsolatot a Szlovákiai Magyar Írók Társaságával, mindig megbízható partner volt. Voltak további közös tervek a jövőre nézve is, nagyszabásúak, s ezeket a Társaság maradéktalanul igyekszik megvalósítani, tisztelettel adózva emlékének. “Mostantól minden más lesz, mind ami lehetett volna. Más, mert már nem vagy benne, csak az örökséged, amit hagytál, szétszórva, mint a búzaszemek a szántott földön, az ős magyar ugaron” (Hrubík B).

Az SZMÍT őszinte együttérzését fejezi ki a családnak. Halálával pótolhatatlan veszteség érte a hazai magyar kulturális életet, melynek mozgatórugója volt.

Nyugodjék békében!