A bebábozódás után – Verspályázat kiírás

A bezártság és a tartós kiszakítottság a mindennapi rutinból termékeny talaja lehet az elmélyülésnek és a számvetésnek. Vajon visszatérnek-e majd a megszokott hétköznapok? És ha visszatérnek, akarjuk-e, tudjuk-e majd ugyanúgy élni életünket, mint eddig? Mit jelent számunkra a kényszerű leállás és mit jelent az újraindulás? A járványidőszak és a visszatérés dilemmái remek alkalmat nyújtanak arra, hogy a változás természetéről valljunk a poézis nyelvén. A RefCOO – a Református Művelődésért Kutatóműhely művészeti pályázatához 2020-ban lírai alkotásokat várunk, a „nagy összefüggésekről” szóló szövegeket és intim vallomásokat egyaránt, klasszikus és posztmodern formákban, könnyen értelmezhető verseket és a szubjektum nehezen kifürkészhető rejtvényeit, múltról és jövőről, saját magunkról.

„Vessétek le a régi élet szerint való ó embert (…), öltsétek fel az új embert…“ (Ef 4.22-24.)

Írd ki magadból, hogy mit jelent számodra a szabadulás a bábalakból!

 • A pályázaton való indulásnak életkori és földrajzi megkötése nincs, illetve egyaránt indulhat rajta befutott költő és irodalmi vénájú amatőr.
 • Magyar nyelven írt, legfeljebb 500 szavas alkotásokat várunk.
 • A pályázatra korábban még nem publikált írásokkal lehet nevezni (saját blog, Facebook-profil ebben az esetben nem számít publikációnak!).
 • Mindenki egy vagy két verset nevezhet.
 • A verseket .PDF formátumban várjuk a refcoo@kre.hu emailcímre HATÁRIDŐIG.
 • A pályamű beadásával a szerző anyagi ellentételezés nélkül kifejezetten hozzájárul, hogy amennyiben bármelyik írása az első körben kiválasztásra kerül, úgy azt a Károli Gáspár Református Egyetem az erről szóló döntés kihirdetésétől számított hároméves időtartamon belül kizárólagos jelleggel, korlátozás nélkül felhasználhatja, könyvben vagy bármilyen egyéb kiadványban, adathordozón, out-of-home plakáthelyen, hirdetőeszközön vagy egyéb felületen szabadon kiadhatja, forgalomba hozhatja, illetve megjelentetheti a szerzőre történő hivatkozással.

A szakmai zsűrit Nádasdy Ádám költő, nyelvész, műfordító vezeti.
Tagja Deres Kornélia költő, szerkesztő, a KRE volt oktatója,
és Farkas Zsuzsanna, a reformatus.hu főszerkesztője.

A pályázat benyújtási határideje: 2020. július 31. (péntek)

Az elküldött pályaműveket két körben értékeli a zsűri.

 1. Első körben a zsűri kiválasztja azt a 40 verset, amelyeket 2021-ben verseskötetben szeretnénk kiadni. A kötetbe kerülő versek íróit e-mailben értesítjük.
 2. A kötetbe kerülő alkotások közül a zsűri kiválaszt három művet:
 • Az első helyen kiemelt vers írója bruttó 250.000 forint jutalomban,
 • a második helyen kiemelt vers írója bruttó 150.000 forint jutalomban,
 • a harmadik helyen kiemelt vers írója bruttó 100.000 forint jutalomban részesül.

Az ünnepélyes díjátadóval kapcsolatban augusztusban értesítjük a kötetbe kerülő versek íróit.

Bővebb információ: refcoo@kre.hu