„A gyász mélységében csak a szeretet tud a kivezető út lenni”

A világ legjobb ötven illusztrációja között szerepel a gyerekeknek szóló gyászfeldolgozást segítő kiadvány

Rangos szakmai elismerést kapott a háláról és a gyászfeldolgozásról szóló gyerekvers kötet illusztrációja. A 2021-ben megjelent Felhőpárna című gyerekeknek szóló verseskönyv illusztrációi felkerültek a World Illustration Awards ötvenes listájára.

A halálról, szeretteink elvesztéséről és a gyászfeldolgozásról még a felnőtteknek sem egyszerű beszélni. Ezekben a nehéz pillanatokban van szüksége mindenkinek a legnagyobb támogatásra. Mivel mindannyian sajnos már gyermekként találkozunk a veszteség érzésével és a gyász súlyával, ezért érdemes már a kicsikkel is őszintén beszélni az elmúlásról és arról, hogy a halál az élet részre.

A Felhőpárna című gyászfeldolgozást segítő verseskönyv, a halált, a gyászt a nagyszüleink, szüleink, testvéreink és barátaink elvesztését dolgozza fel gyerekek számára. A könyvet azok a Covid árváknak ihlették, akiknek a szülei a világjárvány áldozatai lettek.

A nagyszülők elvesztésekor a legtöbb szülő, aki éppen az édesapját vagy édesanyját gyászolja nem tudja, hogy mondja el a történteket a gyermekének. A verseskönyv jó apropó lehet, hogy a szülőknek könnyebb legyen elindítani egy ilyen nehéz és fájdalmas beszélgetést.

A kötet több kortárs szerző versét tartalmazza, amiket Orosz Annabella álomszerű rajzai illusztrálnak. A versek még az illusztrátor számára is felkavaróak voltak, felidézték benne a gyerekként megélt haláleseteket.  

„Amikor először végigolvastam a kéziratokat, nagyon töményen hatott, mert egyszerre sok és sok féle formában jött át a hiány fogalma. Volt, amellyel tudtam azonosulni és volt, amelyen csak a megértés és a képzelet segített. A szeretett személy emléke erősebb volt, mint a hiányában megélt magány érzete. A gyász mélységében csak a szeretet tud a kivezető út lenni. Emellett a hála érzése is megjelent, hála azért, hogy részesei lehettünk egymás életének, bármennyi időre is. Gyerekként a veszteség az én fejemben és lelkemben csak a felnőtteket érintette, és ez akkor változott meg, amikor már fiatal felnőttként egy telefonhívásban kaptam a hírt, hogy egy velem egykorú barátom, akit már kisgyerekként is ismertem, meghalt az intenzíven. Ekkor közelebb kerültem ahhoz az elmúláshoz, amelyet addig nem ismertem.” – mesélte Orosz Annabella.

A halát feldolgozó illusztrációk Orosz Annabella legsikeresebb munkái, ugyanis a rajzok felkerültek a World Illustration Awards ötvenes listájára. A magasszíntű szakmai elismerés ellenére Annabella úgy érzi, hogy számára a gyerekek a legfontosabb zsűri.

„A szakmai visszaigazolás mindig jó érzés, hatalmas hála van a szívemben. Nagyon megtisztelő. Ritkán szállok versenybe, mert nem versenyre készülnek a rajzaim, számomra nem ez a legnagyobb motiváció. Önmagában is versenyképesnek kell lennie az alkotásaimnak, leginkább azért, mert a zsűrim a gyerekközönség és az ő szüleik, tanáraik.”  – tette hozzá az illusztrátor.