A Szlovákiai Magyar Írók Társasága ingyenes mentorálást kínál

Az irodalom művelése tehetség és munka. Főleg munka. Egy kötet (és egy írás) megszületésének csak az első fázisa az ihletett eksztázis. A többi a szerkesztés, amiben segítséget nyújtunk. Itt a lehetőség, hogy fejlődj. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága ingyenes mentorálást kínál. 

Megérdemled, hogy olyan körülmények között dolgozz, ami fejlődésre késztet. Nem szabad elhinni, hogy az irodalomban létezik gyors siker: a munkát meg lehet spórolni, csak nem érdemes. Ha időtálló műveket szeretnél írni, fontos, hogy kellő energiát és időt fektess az írástechnikád tökéletesítésébe. 

Fontos, hogy ne csak a halott szerzőinket olvassuk, hanem a kortárs felvidéki magyar szerzőket is. Ehhez pedig elengedhetetlen az utánpótlás. Célunk, hogy a fiatalság is hallassa a hangját, épp ezért megjelenési lehetőséget kínálunk az Előretolt Helyőrség felvidéki kiadásában és az Opus irodalmi folyóiratban. 

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága 2007 óta foglalkozik startvonalon álló, írói vénával rendelkező fiatalokkal, kiváló kortárs kritikusokból, irodalomtörténészekből, költőkből és prózaírókból álló mentorok bevonásával. A műhelymunkákon alkalom nyílik arra, hogy a fiatalok személyesen találkozzanak, dolgozzanak a szakma elismert képviselőivel, s bekapcsolódhatnak a tehetséggondozás eme hatékony formájába. Évente két alkalommal vehetnek részt a pályakezdők a Text-túra elnevezésű műhelymunkán, ahol a beérkezett műveket elbírálják, véleményezik, és ellátják őket különböző szakmai feladatokkal, vagyis útmutatót kapnak a szakma elsajátításához. 

Ezzel párhuzamosan lehetőség nyílik arra is, hogy szeptembertől a következő év júniusáig folyamatos, internetes mentor-mentorált kapcsolat alakuljon ki. Azok, akik éreznek magukban íráskészséget, és úgy gondolják, hogy a továbbfejlődésükhöz szükséges az, hogy műveiket mentorok bírálják el, a mentorprogram.szmit@gmail.com e-mail címen ennél is egyszerűbben, a következő űrlapon (https://forms.gle/BzrzpuNsgvPBCtYg9) jelentkezhetnek és kérhetik az általuk kiválasztott pártfogó elérhetőségét. Ha valaki nem tud önállóan választani a mentorok közül, segítséget kérhet ahhoz, hogy a számára legmegfelelőbb irodalmárt kapja maga mellé.

Az SZMÍT fiatalokkal foglalkozó mentorai:

Balaskó Réka

Balaskó Réka vagyok, 24 éves hallgató. Tanulmányaimat a Comenius Egyetem kiadványszerkesztő szakán végzem, továbbá a Pozsonyi Magyar Szakkollégium ötödéves diákjaként tevékenykedem. Ha ezt olvasod, akkor valószínűleg az olvasás szeretete, és minden ezzel járó fogalom közös bennünk. Az utóbbi időben A tömegek tébolya című könyv volt rám a legnagyobb hatással, de örök kedvencem a Büszkeség és balítélet, amit 15 éves koromtól minden évben újraolvasok. Közhely, vagy sem, ilyen egy jó klasszikus!

Bódi Péter

1991-ben született Miskolcon. Első regénye, amelyben egy graffitis fiatalokból álló közösség hétköznapjaiba engedett bepillantást, 2012-ben jelent meg Szétírt falak címmel. Második, Hipster című kötete a 2017-es Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Kalligram Kiadó gondozásában, ahogy a harmadik, 2018-as Engedetlenek és a 2021-es Hype is. Állandó témáit a mai fiatalok generációs problémái teszik ki.

Hodossy Gyula

Költő, irodalomszervező. Kilenc önálló kötete jelent meg Hivatalos versek, A szerető önfegyelem, Fátyla jókedvemnek, Ötven év – ötven vers, Szövi a lélek vásznát, Ma elkezdődik bennünk a szeretet, Milujúca sebadisciplína – Jitka Rožňová ford., Minden addig, Minden addig, hatvanig címmel. 2003-tól 2021-ig a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke volt, a Cserkész és az Iródia füzetek főszerkesztőjeként, illetve a Katedra alapító főszerkesztőjeként is munkálkodott. A Lilium Aurum könyvkiadó alapító igazgatója. 2019 novemberétől a Magyar Írószövetség választmányának tagja. 

Hogya György

Az Iródia mozgalom tagja, füzeteinek szerkesztője volt 1983 és 1987 között. A Helmeci mécses című lap szerkesztője (1990-1994), a Keleti Újság főszerkesztője és kiadója (2000-2004), majd a Helmeci Hírek szerkesztője volt 2005-ben. Dolgozott az Új Szó, a Szabad Újság és az Életünk tudósítójaként is. Tagja volt a Szlovákiai Írók Szövetségének, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának, és a Szlovákiai PEN klubnak. Hat önálló kötete jelent meg Metszéspont, Rejtőzködő, Istent látni, Tévelygéseim, Daszvant árnya, Királyhelmeci emlékképek 1890-1990 címmel. Írásai több folyóiratban és antológiában megjelentek. 2020-ban megkapta a Talamon-díjat. 

Kovács Kitti

A Comenius Egyetem magyar tanszékének hallgatója. Jelenleg a kiadványszerkesztő szak mesterképzésén vesz részt, és aktív tagja az Alma Mater magazin szerkesztőségének. Gyakorlatot a Dunszt magazinnál, és több kiadás előtt álló könyv korrektúrázásával szerzett. Megjelentek publicisztikai és szépirodalmi írásai az Előretolt Helyőrség és az Új Szó hasábjain. Szíve leginkább a próza felé húz, de ami az alkotást illeti, nyitott bármilyen témára és műfajra. 2020 nyarán lett a Pegazus Alkotópályázat mentora. 

Póda Erzsébet

Hivatásos újságíró, szerkesztő, író. Jelenleg a Csallóköz regionális hetilap főszerkesztőjeként és az Előretolt Helyőrség Felvidék irodalmi melléklet szerkesztő-koordinátoraként dolgozik. Volt munkatársa az Új Szónak, az Új Nőnek és a Pátria Rádiónak. netBarátnő (www.baratno.com) elnevezéssel saját internetes női magazint alapított, 2005-ben, amely azóta is folyamatosan működik.  Számtalan könyv lektora és szerkesztője – például Bíró Szabolcs, Benyák Zoltán és Urbánszki László köteteinek is. Éveken át dolgozott a Fókusz Gyermekszínpad asszisztenseként, és vezette az ekecsi Sziporkák gyerekszínjátszó-csoportot. Eddig három mesekönyve és egy jegyzetgyűjteménye látott napvilágot. Fordítással is foglalkozik. Saját kreatív írás kurzust vezet, amely eddig négy idényt élt meg, és tervben van a folytatás is.  

Z. Németh István

1969-ben született Komáromban. Költő, író, szerkesztő, pedagógus. Az Irodalmi Szemle, az AB-ART Kiadó, a Tüske, az Atelier, a Szőrös Kő, a Szőrös Kő Online, jelenleg pedig az Előretolt Helyőrség Felvidék szerkesztője. 2000-től Csicsón él és Csallóközaranyoson tanít. Harminc önálló kötete jelent meg a legkülönbözőbb műfajokban (versek, gyermekversek, regény, meseregény, gyermekszínművek, novellák, elbeszélések, irodalmi paródiák, krimiparódia, humoreszkek). Az SZMÍT választmányának tagja.