A Vámbéry Irodalmi Estek legújabb kötetbemutatója

Balról: Hrbácsek Magdolna, Póda Erzsébet, Z. Németh István

Június 22-én, Dunaszerdahelyen dupla könyvbemutató valósult meg a Vámbéry Irodalmi Estek keretein belül. A két bemutatásra került kötet Póda Erzsébet Cseperkéje és Z. Németh István Csillag voltál álmomban című gyermekverskötete volt. A helyszínt ezúttal a Buena Coffee House szolgáltatta, a köteteket pedig Hrbácsek Magdolna író mutatta be.

Cseperkéről így ír a szerkesztő K. Cséfalvay Eszter

„Cseperke vagyok, és egy alagsorban élek az apukámmal. Az anyukám nemrég elköltözött, a nagymama azt mondta, hogy a másvilágra. Az anyukám lehet, hogy elment a másvilágra, de engem gyakran meglátogat. Volt már nálam éjjel is, amikor rosszat álmodtam és sírtam.“ Így mutatkozik be a kis Cseperke, akit ezután – mert az apukája sokat dolgozik – a dadus és a nagymama vesz gondjaiba. Cseperke néha szomorkodik, de még gyakrabban felfedező utakra indul. Mert egyedül is feltalálja magát, akár az ablakban áll, és nézi a kinti világot, akár a dadussal üldögél a parkban, vagy a nagymamánál ismerkedik az udvar lakóival és a kerttel. Mert Cseperke ügyes, okos, kérdezős kislány, olyan, mint sok-sok más gyerek. Neki minden ember új, minden fa, ház és utca szép, érdekes. És természetesen mindent meg akar ismerni.

Ezen a kalandos úton kíséri őt végig az írónő. Póda Erzsébetnek a nagy sikerű Hétmesés könyv és a Pilicke meséi után ez a harmadik meséskönyve, amely Korsós Szabina bűbájos illusztrációival jelenik meg.

A Csillag voltál álmomban verseskötet borítóján a következő ajánló olvasható:

„Mit eszik a Jeti? Miért akar a bolha átugrani a Holdra? Aki Fancsalon él, valóban fancsali képet vág? Vajon min nevet a kacagány? Árulnak bolhát a bolhapiacon? Az ajtót G-kulccsal nyitják a koncertteremben? Egyáltalán hogyan lehet összebarátkozni egy tintapacákkal?

Ha ezek a kérdések valaha is felmerültek benned, pont a megfelelő könyvet tartod a kezedben. Ha nem, akkor is elvarázsol majd Z. Németh István legújabb gyermekverskötete, aki ezúttal sem fukarkodik a jókedvvel, a merész ötletekkel, a meghökkentő, parádés rímekkel és a rá jellemző remekbe szabott, sziporkázó szójátékokkal.“