Átadták a Szlovákiai Magyar Írók Társasága díjait a XVI. Írófesztivál keretében

Az SZMÍT mára már hagyományos Őszi Írófesztiválja a járványhelyzet miatt idén januárban valósult meg. Az eseményen kiosztották a Talamon-, a Forbáth-, a Simkó- és a Turczel-díjakat, nem utolsó sorban a 2021-es év Arany Opus Díjasai is értékelve voltak a fesztiválon.

Hodossy Gyula, a társaság elnöke ünnepélyes köszöntőjében elmondta, hogy az irodalomkedvelők számára ne a vírus határozza meg az élet mindennapjait, hanem próbáljanak a művészetek és az olvasás felé fordulni. Továbbá olvassanak kortárs, szlovákiai magyar irodalmat is, mert érdemes odafigyelni a hazai írókra és költőkre.

Az Arany Opus Díj háromtagú zsűrijének egyöntetű véleményét Jancsó Péter zsűritag, az SZMÍT ügyvezető elnöke és az Opus folyóirat főszerkesztője mondta el. A 2021-es évben beadott pályaművek közül a nyertes szövegek alig akadtak versenytársra, annyira kiemelkedőek voltak. A próza kategóriában Fiala Ilona (Pozsony) nyerte el a díjat, a vers kategóriában pedig Juhász Kornélia (Komárom) bizonyult a legjobbnak. Mindkét díjazott pénzjutalomban és a Csóka Ferenc által felajánlott, saját készítésű festményben részesült, a díjátadón sajnálatos módon nem tudtak ott lenni.

Jancsó Péter értékelése

,,A líra kategóriájában 12 pályázó verse közül messze kiemelkedett a Macskabagoly jelige Processus et effectus című költeménye. A vers témája a szülés. (…) A próza kategória 13 pályaműve között több szórakoztató, érdekes írást is találtunk. A rakpart jeligével beküldött Horváthné örökre elment című írás úgy nyelvezetében, mint megszerkesztettségében és témájában is kiugrott a többi írás közül” – vázolta Jancsó Péter.

A két mű részleteiből Ollé Erik, a Kassai Thália Színház színművésze adott elő részleteket. Ezután a 2020-as év Talamon-, Forbáth-, Turczel-díjait adták át. Hogya György prózaírónak ítélték oda a Talamon-díjat, akinek “kulturált stílusa, meseszövő képessége, sokszor bizarr ötletekre épülő, parabolikus történetei irodalmi ihletettségről árulkodnak”.

Ollé Erik színművész elődása

A Forbáth-díjat Z. Németh István kapta, akinek költészetére jellemző a nyelvi játékok könnyedsége, a szótorzítások humora és a különlegesség, amely rögtön felismerhetővé teszi Z. Németh stílusát.

Az SZMÍT kiemelkedő etnológiai munkássága elismeréseként 2020-ban L. Juhász Ilonának, a Fórum Kisebbségkutató Intézetének komáromi Etnológiai Központja tudományos munkatársának ítélte oda a Turczel-díjat.

A 2021-es évben Talamon-díjban részesült Z. Németh István, aki a Tejfehér köd című novellájáért kapta az elismerést. Az SZMÍT tizenhatodik alkalommal ítéli oda a fiatalon elhunyt íróról, Talamon Alfonzról elnevezett díjat a kiemelkedő prózai alkotásért. A laudációt Hajtman Béla írta, aki nem tudta személyesen felolvasni a méltatást, de kitűnt belőle, hogy Z. Németh munkássága kiemelkedő a felvidéki irodalomban. A tőle megszokott lendülettel és fordulatos történetmeséléssel írja műveit, amelyekkel magával rántja az olvasókat.

A közönség

A Forbáth-díjat Balázs F. Attila vehette át, aki a kortárs költők közül talán a legismertebb, hiszen külföldön is minduntalan jelennek meg kötetei fordításban. “A kisebbségből származó magyar költő versvilága ebből a környezetből származik, de a költemények mondandója céltudatosan áttör a földrajzi és szellemi határokon” – idézzük Bakonyi István laudációjából. Csóka Ferenc Simkó-díjban részesült, akinek művészi és irodalmi tevékenysége nagyon sokrétű. Jakubecz Márta laudációjában elmondta, hogy az író kristálytiszta mesevilágának teremtése egyedülálló és maradandó. “Íróként a saját útját járja, nem hódol be semmiféle trendnek, mert úgy gondolja, hogy mindig csak önmagát kell szétajándékoznia, ezzel tartozik olvasóinak” – írja a laudátor.

A Turczel-díj pedig Tóth László költőhöz, íróhoz került, aki – ahogy G. Kovács László laudációjában írja – a jelenlét embere. Olyan alkotó, aki a műfaji sokszínűség tekintetében is mindenütt jelenvalónak látszik. Életművének változatossága és terjedelme nemcsak elképesztő és imponáló, hanem zavarbaejtő is.

Hogya György, Tóth László, Csóka Ferenc és Z. Németh István

A díjátadón a járványügyi helyzet miatt csupán szűk körben tudtak ünnepelni a társaság tagjai, de mégis a találkozás különös erővel hatott a résztvevőkre. Talamon Alfonz testvére, Talamon Lóránt is részt vett az ünnepélyen, így is emlékezve testvérére és fejet hajtva az irodalom nagyjai előtt. Az ünnepi díjátadón Bertók István, a Black and White zenekar zongoraművésze zongoraszólamokkal szórakoztatta a közönséget.

forrás: ma7.sk