EH a Szabó Gyula 21-ben

Folytatódik az Előretolt Helyőrség Felvidék középiskolákon zajló szakmai projektje. A legutóbbi helyszín a dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskolában volt, ahol Póda Erzsébet újságíró, író mutatta be a lapot.

A rendhagyó irodalomórán Póda Erzsébet, az Előretolt Helyőrség szerkesztője a projekt ismertetésével és az irodalmi melléklet bemutatójával kezdte az órát. Természetesen szóba került a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának tevékenysége, annak fiatalokkal foglalkozó programjai, mint amilyen a tavaszi és őszi írótábor (Text-túra), a kreatív írás foglalkozások és a Grendel Lajos Mentorprogram. A diákok megismerkedhettek az Opus irodalmi és művészeti folyóirattal és átlapozhatták a Szlovákiai Szép Magyar Irodalom évente megjelenő antológiáit, és a kifejezetten fiatal tehetségek írásait tartalmazó legújabb Szélvész antológiát is.

Mint minden középiskolai találkozón, így ezen is szóba került az irodalom, annak fontossága, a vers- és prózaírás, valamint az olvasás témája is. Kiderült, kik azok a szerzők, akiknek könyveit szívesen olvassák a diákok, és milyen műfajok fejezik ki a legjobban a fiatalok életérzéseit.  

A projekt ezen állomásán is bebizonyosodott, hogy nagyon sok fiatal írótehetség ül a középiskolák padjaiban, és az ehhez hasonló szakmai programok nagyon fontosak. Egyrészt azért, mert kiderült, mekkora igény van a generációk közti kapcsolattartásra és kommunikációra, másrészt azért, mert nem szabad hagyni, hogy a tehetségeink elkallódjanak! Reméljük, hogy a projekt eléri a célját, és nemsokára sok középiskolás diák jelenik meg a SZMÍT tehetségkutató és -ápoló programjaiban!