EH az Akadémián

Az Előretolt Helyőrség Felvidék középiskolákon zajló szakmai projektjének következő állomása a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia volt, ahol Póda Erzsébet író mutatta be a lapot.

A lapbemutatóval egybekötött projekt keretében a diákok megismerkedhettek az Előretolt Helyőrség Felvidék irodalmi melléklettel, amely a Magyar7 hetilapban jelenik meg havonta egyszer. Részletes ismertetőt kaptak a Szlovákiai Magyar Írók Társasága fiatalokkal foglalkozó programjairól, mint amilyen az írótábor, a kreatív írás foglalkozások és a Grendel Lajos Mentorprogram. A diákok fellapozhatták az Opus irodalmi és művészeti folyóiratot, az Szlovákiai Szép Magyar Irodalom antológiáit, és a kifejezetten fiatal tehetségek írásait tartalmazó legújabb Szélvész antológiát is.

A rendhagyó irodalomóra keretében természetesen a vers- és prózaírás, valamint az olvasás témája is szóba került. A résztvevők valamennyien megosztották a legmeghatározóbb olvasásélményüket, hiszen ők rendszeresen olvasnak, mégpedig a legkülönbözőbb zsánerű könyveket, a szakirodalomtól a romantikus regényen át a klasszikusokig. Néhányukról pedig az is kiderült, hogy verset, novellát, sőt regényt írnak, és többen vezetnek naplót. Az irodalom, az írás tehát a mindennapjaik részét képezi, ami rendkívüli örömmel töltheti el a projekt szervezőit és megvalósítóit. Reméljük, hogy a résztvevő és alkotó diákok nemsokára bekapcsolódnak a SZMÍT fiatalokat mentoráló programjaiba.