EH az ipolysági gimiben

Az Előretolt Helyőrség Felvidék középiskolákon zajló projektjének utolsó állomása Ipolyságon, a Fegyverneki Ferenc Katolikus Iskolában volt, ahol Morva Mátyás tartotta meg a programot.

Az előadáson Morva Mátyás röviden szólt arról, miért érdekes és eredményre vezető ötlet a kreatív írás eszközeit az irodalomórákon is alkalmazni, majd bemutatta az Előretolt Helyőrség Felvidék irodalmi-kulturális mellékletet, külön hangsúlyozva, hogy a lap hasábjain kiemelt helyet kapnak a pályakezdők az Iránytű elnevezésű rovatban.

Beszélt a Szélvész című antológiáról is, amely 2022-ben látott napvilágot 7 fiatal felvidéki tehetség és Z. Németh István szerkesztő közreműködésével. Ezt követően a fiatalok mindent megtudhattak az SZMÍT által szervezett tavaszi, nyári és őszi írótáborokról, a Text-túráról és a Fiatal Írók Táboráról.

Hogy ne teljen el irodalmi mű olvasása nélkül a rendhagyó irodalomóra, a diákok Ocskay Lilla kreatív írás szakkörön született Farsang 365 című, az Előretolt Helyőrség Felvidékben megjelent művét ismerhették meg.

Végül az előadó azokhoz szólt röviden, akik esetleg írnak, vagy megfordult már a fejükben, hogy írjanak: őket arra ösztönözte, hogy keressék az SZMÍT tagjait bátran és bizalommal, ne féljenek megmutatni a műveiket, csatlakozzanak a mentorprogramok (Grendel Lajos Mentorprogram, Tollforgatók) egyikéhez, mérettessék meg magukat például a Pegazus Alkotói Pályázat által és vegyenek részt a táborok valamelyikében! Az előadáson a Fegyverneki Ferenc Katolikus Iskola első, második és harmadik osztályos gimnazistái vettek részt.