Elhalálozás

Elhunyt Térey János

48 éves korában, június 3-án elhunyt Térey János (1970-2019) József Attila-díjas költő, író, műfordító.
Térey János Debrecenben született 1970. szeptember 14-én. Első verseskötete 21 éves korában, 1991-ben látott napvilágot Szétszóratás címmel. Már ekkor felfigyelt rá a szakma, mint nemzedéke egyik legkiemelkedőbb alkotójára. Első díját 1995-ben nyerte el (Déry Tibor-díj), azóta kéttucatnyinál is több fontos elismerésben részesült; 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2010-ben a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjával is kitüntették.
Novellái és versei mellett több regénye is megjelent, amelyeket gyakran verses formában írt meg, a kortárs magyar irodalomban szinte egyedülálló módon. Színházi pályafutása is rendkívül jelentős: drámáiért többször is elnyerte az évad legjobb drámája kitüntetést; 2018-ban ő volt a Pécsi Országos Színházi Találkozó egyik válogatója is, és részben ezekből a tapasztalataiból írta meg a Káli holtak című színházi regényét. 2011-ben a Színházi Kritikusok Céhe a legjobb új magyar drámának választotta a Jeremiás, avagy Isten hidege című darabját, amelyet a Nemzeti Színház mutatott be.
Egyik legnagyobb hatású darabja a Nibelung-lakópark volt: a négyrészes drámaciklus harmadik részét, a Hagen, avagy a gyűlöletbeszéd címűt a Krétakör Színház mutatta be 2004 októberében a budavári Sziklakórházban, egy olyan, legendássá vált előadáson, amelyben a nézők végig a katakombákban bolyongva nézték végig az eseményeket. Az előadásból később film is készült. Mundruczó Kornéllal, az előadás rendezőjével korábban is dolgozott már együtt: ő írta a rendező Johanna című filmjének forgatókönyvét.
Írásait angol, német, cseh, bolgár, horvát, olasz, mongol, héber és cigány nyelvre fordították le, több felolvasásra hívták Ausztriába, Németországba, Amerikába és Kanadába is.
 
Emlékét kegyelettel megőrizzük.