Elhunyt Gál Sándor József Attila-díjas író, költő

Életének 84. évében május 28-án elhunyt Gál Sándor József Attila-díjas író, költő, szerkesztő, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának oszlopos tagja, a szlovákiai magyar irodalom és a magyar irodalmi élet kiemelkedő alkotója, szervezője, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.

Gál Sándor munkássága szerteágazó, terjedelmes életművet mondhat magáénak. Szülőfalujához való ragaszkodása a köteteiből tekint vissza ránk, az egykori szülőház helyén egy faragott emléktábla hirdeti: „Mert más szülőföld nincs, csak ez az egyetlen. A bennem élő.”

Gál Sándor temetése 2021. június 5-én (szombaton) 14.00 órakor lesz Buzitán. A ravatalozásra 13.00 órától kerül sor az érvényes járványügyi előírások mellett.

Foto: Somogyi Tibor

“Soha nem volt szándékomban felparcellázni magamat. Bennem az írás, az irodalom egy egész. Ez a mi történelmünk, ez tölti be az ünnepeinket és a hétköznapjainkat is. A háborúk, a kitelepítések, a marhavagonok. Láttam embereket pillanatok alatt meghalni, Soóky nagyapám udvara mellett egy cséplőgép-garnitúrán újságba csavart, csonttá fagyott újszülöttet találtam. Csodálatos ibolyakék szeme volt, hosszú szempilláin megült a hajnali dér. Mindez karácsony és szilveszter táján.”

/interjú-rÉszlet: EH, 1. évfolyam, 6. szám/