Elhunyt Vércse Miklós helytörténész, műfordító

Augusztus 5-én elhunyt Vércse Miklós tanár, helytörténész, műfordító. 1932. november 26-án született a csallóközi Lidértejeden. Tanítói oklevelet a pozsonyi Pedagógiai Főiskolán szerzett. Fiatal pedagógusként Párkányba került, itt alapított családot, és kis megszakítással itt is tanított nyugdíjazásáig. Párkány városa 1993-ban Pro Urbe díjjal tüntette ki munkásságáért.

Iskolai munkája mellett kezdett helytörténettel, műfordítással foglalkozni. Főleg ismeretterjesztő, ill. gyermekkönyveket, továbbá szlovák népmeséket fordított magyar nyelvre. Első megjelent fordítása Hana Zelinová Szelesvölgy csillaga című ifjúsági regénye volt (1968).

Cikkei, karcolatai, műfordításai főként szlovákiai magyar lapokban jelentek meg.

Tagja a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának, a Magyar Írószövetségnek.

“Vércse Miklós több évtizedes pedagógusi munkája során gyakran szembesült azzal, hogy társadalmi létünk, megmaradásunk éltető gyökerei nem csupán a mesék világából szívják éltető nedveinket, de a ködbevesző múltunk intim ismeretéből is. A történelmi múlt történései, akár csak a mesék, fontos tanulságok hordozói.  Megelevenítésül olyan írói feladat, amely alól kisebbségi létünkben sehogy sem bújhatunk ki. Vércse Miklóst nem csak kiadói ösztönzések vezérelték, amikor mint tanult történész, írásaiban is múltunk felé fordult. Hasonlóan szólhatunk honismereti, turisztikai fordításairól, írásairól anélkül, hogy tagadnánk, mindebben a rendszerváltozás is közreműködött. Új feladatokat komponált műfordítóink elé. De hát az életben nem mindig alakulnak úgy a dolgok, mint a mesében. Szerencsénkre!..A mese csakis így maradhat mindörökre mese,tehát valami teljesen más, mint a való élet. Mi írók ugyanis éppen e kettőségükből élünk, s teremtünk egy harmadikat: irodalmat!” (Szőke József)

Fontosabb munkái:

Kondás Jankó meg az aranyhajú lány, gyűjt. Samo Czambel, mesék (1975)

Vércse M.: A Simon Júda vásár története. (1996)

Ján Lacika: Bratislava – Pozsony. (2000)

Vércse M.: A Mária Valéria híd története, a híd krónikája. (1999) (szlovákul 2000).

Vércse M.: Párkány képeslapjai – Štúrovo na pohľadniciach. (2005)

Vércse M.: Pató Pál úr nyomában (2019)

Vércse Miklós temetése hétfőn (augusztus 9.) 13:00 órakor lesz a párkányi “új” temetőben.