„Ennek a csodának a gyökerei minden magyar emberben megvannak” – megtartották a XXIII. Vámbéry Napokat

2023-ban március 23-24-én tartotta a XXIII. Vámbéry Napokat a Vámbéry Polgári Társulás Dunaszerdahely Város Önkormányzatával, a Csallóközi Múzeummal és a Katedra Polgári Társulással közös szervezésben.

A megnyitón, március 23-án, köszöntőt mondott Dobrovits Mihály turkológus, a Vámbéry Tudományos Kollégium elnöke, Simon Szabolcs, a Vámbéry Polgári Társulás alelnöke által bemutatásra került az Ázsia világának belsejébe című XX. Nemzetközi Vámbéry Konferencia kötet, majd Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás ügyvezető igazgatója számolt be a Társulás jövőbeni terveiről.

Március 24-én, pénteken pedig sor került a Vámbéry Földrajzverseny országos döntőjére.

A zsűri elnöke, Fibi Sándor a verseny megnyitásakor elmondta a diákoknak, hogy Vámbéry Ármin „érettségi nélkül került ki a közéletbe, 20 év után pedig a Magyar Tudományos Akadémia vezérkarának az egyik nagy egyénisége lett. Mi ez, ha nem csoda? Ennek a csodának a gyökerei minden magyar emberben megvannak. Bennetek is. És nagyon jó lenne, ha el is hinnétek ezt. Hogy képesek vagyunk csodákat is tenni. Képesek vagyunk elismertetni magunkat nemcsak Európa-, hanem világszerte is. Nagyon örülök annak, hogy annak idején a Vámbéry Alapiskola kezdeményezésére sikerült beindítanunk ezt a versenyt, amely kezdetben csak Vámbéry életútjával foglalkozott. Később országos méretű versennyé nőtte ki magát a Vámbéry Ármin Földrajzverseny.”

A zsűri tagjai voltak még Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója és Csadi László, a komáromi Munka Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola földrajztanára. A földrajzverseny után a Vámbéry Napok résztvevői megkoszorúzták Vámbéry Ármin szobrát, ahol köszöntőt mondott Darkó Jenő történész, a Vámbéry Tudományos Kollégium titkára.

Végezetül pedig sor került a Vámbéry Ármin Földrajzverseny ünnepélyes kiértékelésére.