Fiala Ilona és Juhász Kornélia kapta az idei Arany Opus Díjat.

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága minden évben meghirdeti Arany Opus Díj címmel a szépirodalmi pályázatát, amelyre benyújtható minden olyan magyar nyelven írt széppróza vagy vers, amely nyomtatásban még nem jelent meg, s amelynek közlési jogával a szerző rendelkezik. Idén sem volt tematikus megkötés.

A próza kategóriában Fiala Ilona Horváthné örökre elment című műve bizonyult a legjobbnak, a zsűri értékelése szerint. Fiala Ilonának a tavalyi évben is sikerült elnyernie az Arany Opus Díjat, amely egyúttal azt is bizonyítja, hogy szerzőnek folyamatos az alkotókedve.

Fiala Ilona 1956-ban született Kalászon. A pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett oklevelet magyar-szlovák szakon 1980-ban. Azóta is Pozsonyban él és alkot. Pályája során újságíróként-szerkesztőként dolgozott, és egyéb, a médiával kapcsolatos munkát is végzett, ugyanis húsz éven át szóvivő volt. Dolgozott az Új Szó szerkesztőségében, illetve a Spektrum c. szlovák szakszervezeti hetilap riportereként dolgozott, és a lap magyar nyelvű mutációját szerkesztette (Szakszervezeti Közlöny). Újságírói és szóvivői munkája mellett rendszeresen fordított, illetve publikál/publikát irodalmi jellegű írásokat – könyvajánlókat, könyvismertetőket, jegyzeteket, tárcákat, elbeszéléseket, verseket.

Juhász (Lomboš) Kornélia lírai műve – Processus et effectus – az idei Arany Opus Díj másik nyertese a líra kategóriában.

Az 1990-ben született, jelenleg Komáromban élő Juhász Kornélia ideje nagyrészét az anyaság feladataira fordítja, mindemellett mégis jut ideje az irodalomra és az írásra. Rendszeres résztvevője a Text-túrának, vagyis a műhelymunkáknak,  versei folyamatosan jelennek meg az Opus irodalmi folyóirat és a felvidéki Előretolt Helyőrség hasábjain. Előkészületben van gyermekirodalmi kötete, és nem utolsó sorban a 2020-as Fiatal Írók Antológiájában is szerepelnek művei, amelyek tehetségéről árulkodnak.

A díjazottaknak szívből gratulálunk!