GRENDEL LAJOS – ʼ75 képzőművészeti pályázat értékelése

Grendel Lajos 1948. április 6-án született, vagyis 75 éve, és 5 éve lesz december 18-án, hogy elhunyt.   A dupla évforduló okán született meg Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület (FEMSZE) pályázati kiírása, amelyre elsősorban hivatásos ( művészeti egyetemet, akadémiát végzett) képzőművészektől várták a pályamunkákat, de nem zártak ki senkit sem a grendeli megfogalmazásban olvasható történéseknek a feldolgozásából, bízva abban, hogy a képzőművészeti közeg a saját vizuális eszköztárával akarja megmutatni azokat a kiélezett nézőpontokat, melyeket Grendel megfogalmazott műveiben.

2023. június 12-én a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban megtartott értékelésen jelen volt Tóth László Illyés Gyula- és József Attila-díjas költő, műfordító az MMA levelező tagja, Novotny Tihamér művészeti író, szerkesztő, Hodossy Gyula, a SZMÍT Grendel Lajos Mentorprogram képviseletében, valamit Szunyogh László Ferenczy Béni-díjas szobrászművész. A pályázatra 65 pályázó nyújtotta be 121 alkotását, (5 országból: Szlovákia, Magyarország, Csehország, Románia, Szerbia).

A zsűrizésben szerepet vállalt még Grendel Ágota, az író özvegye (a család képviseletében) és a különdíjról döntő Tőzsér Árpád Kossuth- és József Attila-díjas író, a Nemzet Művésze. Menedzser/kurátor: Miglinczi Éva, a pályázatot kezelő Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület elnöke.  

A pályázat kiírói az eredményről hamarosan értesítést küldenek a pályázó művészeknek.