Grendel Lajos évforduló

2018. december 18-án, hetvenéves korában, hosszan tartó betegség után hunyt el Grendel Lajos (1948-2018) Kossuth-díjas felvidéki magyar író.

A kortárs magyar irodalom egyik legsikeresebb és legismertebb felvidéki írója 1948-ban született Léván. A pozsonyi Komenský Egyetemen szerzett magyar-angol szakos tanári oklevelet, majd a Madách Kiadóban dolgozott, és Pozsonyban élt. Több irodalmi folyóirat szerkesztője, főszerkesztője volt. Írói tevékenységéért sokszor részesült különböző díjakban, ezek közül legjelentősebb a József Attila- és a Kossuth-díj, és megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét is.

Írásaival új iskolát teremtett, könyvei mindent megmozgató fuvallatként hatottak a felvidéki magyar irodalomra a hetvenes-nyolcvanas évektől kezdődően. Főbb művei: Éleslövészet, Áttételek, Bőröndök tartalma, Thézeusz és a fekete özvegy, És eljön az Ő országa, Mátyás király New Hontban, Bukott angyalok, Távol a szerelem – több művét is lefordították más nyelvekre.

A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának tagja volt. 2022-ben róla nevezték el a SZMÍT fiatal írókat támogató mentorprogramját.