Gyurcsó István Emléknap Garamkövesden

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága meghívást kapott április 8-ára Garamkövesdre, ahol a falu szülöttére, Gyurcsó István szlovákiai magyar költőre emlékeztek meg a résztvevők, immár huszonhatodik alkalommal.

Reczai Lilla és Jancsó Péter

1995-ben szervezték meg először a helyi Csemadok tagok, valamint az érsekújvári Csemadok Területi Választmányának Helyi Alapszervezete és Stugel Zsanett a legelső Gyurcsó István Emléknapot, amely nagy sikert aratott. A következő évben szavalóversennyel is bővítették a rendezvényt, így ez a fesztivál mára már hagyománnyá nőtte ki magát. Két évet azonban a covid miatt ki kellett hagyniuk, így csupán idén indult újra útjára az emlékév, de most szavalóverseny nélkül.

Stugel Zsanett megnyitója

Mindazonáltal a rendezvény nagyon meghittre sikerült, a megemlékezésen a helyi néptánccsoport műsorát tekinthette meg a közönség, Berényi Kornélia szavalata tette még szebbé az ünnepet, valamint a helyi óvodások, Gajdos Enikő és Moravcsik László kíséretében dalokat énekeltek. Keszegh Ágnes Huszár Lászlóra és Bodonyi Andrásra emlékezett meg, akik nagyon sokat tettek a helyi kultúra megőrzése érdekében.

A helyi Boróka Néptánccsoport

Az ünnepség végeztével elhelyezték az emlékezés virágait is, az Írótársaság tagjai, Jancsó Péter ügyvezető elnök és Reczai Lilla titkár a Gyurcsó-szobába is bepillantást nyertek, amelyet az irodalmár személyes tárgyai díszítettek. Az emlékszobát Gyurcsó 100. évfordulója alkalmából állították fel, amely a helyi kultúrház emeletén található.

Keszegh Ágnes bemutatja az emlékszobát és a különleges tárgyakat

1994. november 10-én valóra vált a garamkövesdiek óhaja, ugyanis ezen a napon avatták fel Gyurcsó István költő emlékművét, halálának 10. évfordulója alkalmából.