Irodalmi Karaván A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet képviselőivel

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága szervezésében augusztus 16-18-a  között sorra kerülő Irodalmi Karavánon Dupka Györgyöt,  Lőrincz P. Gabriellát és Fusch Andreát látta vendégül a Társaság. A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet képviseletében érkező Dupka György kárpátaljai magyar író, költő, helytörténész, szerkesztő, kultúrpolitikus. 1979–1986 Kárpáti Igaz Szó munkatára. 1986–1992 között a Kárpáti Kiadó magyar osztályának szerkesztője. 1992-től az Intermix Kiadó vezetője, nevéhez fűződik a Kárpátaljai Magyar Könyvek sorozat beindítása és gondozása. Munkásságát számos díjjal jutalmazták. A Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoport Együtt folyóiratának a felelős kiadója és lapigazgatója.

Lőrincz P. Gabriella beregszászi költő, első verseit 2008-ban közölte az Együtt folyóirat. 2009-ben jelent meg az első önálló kötete, Karcok címmel, az Intermix Kiadó gondozásában. Szintén 2009 óta munkatársa a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézetnek. Írásai több anyaországi és külhoni folyóiratban is megjelennek. Tagja a Magyar Értelmiségiek Kulturális Közösségének és a Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportjának. 2014-től a Magyar Írószövetség tagja. Munkásságát ösztöndíjjal, több jelentős irodalmi díjjal jutalmazták.

Fusch Andrea grafikus, festő, képszerkesztő alapító tagja és titkára a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesületének. 2007-től résztvevője és aktív szervezője a Péterfalvai Képtár mellett működő Tiszaháti Munkácsy Mihály Alkotótábornak, a plen-air-es kiállításoknak. Többed magával védnökséget vállalt a helyi képtár fölött. Felvállalta az ugocsai, beregi, ungi és máramarosi népművészeti és képzőművészeti tárlatok gondozását. Az Együtt folyóirat képszerkesztője. A folyóirat, mint ahogy elmondták, a kárpátaljai magyar szerzőknek nyújt közlési lehetőséget, igyekszik felkarolni a tehetséges fiatalokat, állandó helytörténeti rovatával pedig a regionális értékeket szolgálja.

A kárpátaljai vendégek találkoztak és beszélgettek az SZMÍT tagjaival, az Előretolt Helyőrség /Felvidék/ szerkesztőségének tagjaival, ellátogattak a Csallóközi Múzeumba, ahol tárlatvezetést maga az intézet igazgatója tartotta számukra, majd irodalmi és történelmi beszélgetésre is sor került. A sűrű program ellenére a vendégeknek jutott idejük néhány irodalmi, történelmi és helyi jellegzetességet is megtekinteni Hodossy Gyula elnök vezetésével.