Irodalomnépszerűsítő szimpózium

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága december közepén megtartotta az irodalom- és olvasásnépszerűsítő szimpóziumát, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületével közösen. Az eseménynek a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria (Vermes Villa) adott otthont.

A szimpóziumon Hodossy Gyula, a SZMÍT elnöke nyitóbeszédében aláhúzta az irodalom mindenkori fontos szerepét.

Sipos Forgon Szilvia „Egy levéltár rejtett kincsei – A digitális források élményközpontú használata az irodalom népszerűsítésében” címmel tartott előadásában Fábry Zoltán rendkívül érdekes hagyatékán keresztül mutatta be a Magyar Adatbank és a Fórum Kisebbségkutató Intézet értékmegőrző kutatómunkáját.

Danajka Kontár Piroska a „Beavatás az olvasásnépszerűsítés titkaiba” című prezentációjában arról a projektről tartott rendkívül érdekes és izgalmas interaktív előadást, melyben a hidaskürti iskola diákjai nyerték tavaly A Nagy Könyves Beavatás versenyt. A hidaskürti csapat a Sorok között olvasók névvel regisztráltak, segítőjük Danajka Kontár Piroska tanárnő volt, tagjai: Tuman Lili Anna, Mészáros Renáta, Szabó Anikó. A tavalyi versenyre készült összeállításukat ismertették, élvezetes filmrészletekkel, felolvasással.

Besnyei Júlia egy olyan projektet valósított meg, melynek célja az olvasás szeretetére való nevelés a hátrányos helyzetű családokban. Előadásának címe: „A mese és az olvasás szeretete roma szemmel/szívvel”. Az előadó a téma köré szervezett olvasóprogramokról és a nyári táborokban szerzett tapasztalatairól tartott érzelemdús beszámolót.

Póda Erzsébet újságíró, író, szerkesztő az olvasás és az irodalom népszerűsítése megvalósításának lehetőségeiről, az újszerű ötletekről tartotta előadását, melyeket az író-olvasó találkozásokon szerzett tapasztalatok szolgáltak alapul. Előadásának címe: „Te mit olvastál?”

Az eseményen díszoklevelek átadására is sor kerül azon könyvtárosok részére, akik az irodalom népszerűsítése területén kiemelkedő eredményeket értek el. Díszoklevélben részesült Németh Eleonóra, a somorjai Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár munkatársa, valamint posztumusz díszoklevélben részesült Mészáros Marianna, aki a muzslai könyvtárban végezte odaadó munkáját.

A programot Nagy Erika moderálta.

(szmit)