Hármas könyvbemutató – szimpózium a szlovákiai magyar irodalom időszerű kérdéseiről

A SZMÍT hármas könyvbemutatójának délelőttjén iskolalátogatásokra került sor, ahol rendhagyó irodalomóra keretében beszélgettünk a diákokkal az irodalomról, versekről, írásról.

Hodossy Gyula a Szondi György Gimnáziumban

A Pongrácz Lajos Alapiskolában Póda Erzsébet író-szerkesztő találkozott a hetedik osztályosokkal. A Szondi György nevét viselő gimnáziumba Hodossy Gyula költő, a SZMÍT elnöke látogatott el. A Műszaki Szakközépiskolában Ravasz József költő fogta írásra a tanulókat, a Fegyverneki Ferenc Katolikus Középiskolába pedig Kovács Balázs fiatal költő foglalkoztatta a diákokat. A projekt egyik célja, az irodalom népszerűsítésén kívül, a felvidéki fiatal írótehetségek felkutatása is.

Póda Erzsébet a Pongrácz Lajos Alapiskolában

Ravasz József a Műszaki Szakközépiskolában
Kovács Balázs a Fegyverneki Ferenc Katolikus Középiskolában

A program késő délután folytatódott a városháza dísztermében, ahol hármas kötetbemutatóra került sor. Koncsol László Túlsó part című kötetét Morva Mátyás, Ravasz József Időképlet című kötetét Kovács Balázs, Veres János Válogatott versek című kötetét pedig Póda Erzsébet mutatta be a közönségnek. Az estet Pleva Beáta, a helyi városi könyvtár igazgatónője és Hodossy Gyula nyitották meg. A rendezvényen részt vett Vörös Attila, Veres János költő fia, és Nagy Tímea, Ipolyság alpolgármestere is. A házigazda szerepét Morva Mátyás vállalta magára.

Az est folyamán természetesen versfelolvasásokra és értékes beszélgetésekre is sor került. A kötetbemutató társszervezője az Ipolysági Városi Könyvtár volt.

Balról: Hodossy Gyula, Nagy Tímea, Ipolyság alpolgármestere, Kovács Balázs fiatal költő, Ravasz József költő, Póda Erzsébet újságíró-író, Morva Mátyás fiatal prózaíró
Hodossy Gyula költő, a SZMÍT elnöke és Kovács Balázs
Ravasz József, Póda Erzsébet és Morva Mátyás
A közönséggel
A felvételen jobbra Vörös Attila, a költő Veres János fia