M. Csepécz Szilvia nevét viseli Bart község könyvtára

Bart község első írásos említésének 800. évfordulóján a községi könyvtár felvette a falu szülöttje, M. Csepécz Szilvia, író, költő, szerkesztő-riporter nevét.

Hosszan tartó kulturális tevékenységéért Hubacs Sándor polgármester M. Csepécz Szilviának In memoriam Bart Község Polgármesteri díját adományozta.

“Molnár Csepécz Szilvia 1965. május 19-én barti szülők gyermekeként született. Középiskolai tanulmányait a párkányi gimnáziumban végezte. 1983-85 között kultúrházvezetőként tevékenykedett Barton, s már ekkor érdeklődött az újságírás iránt. Ekkortájt lett a Nő című lap gyakornoka, majd riportere, ahol közel húsz évet töltött el. Egyedüli nőként tagja lett a kortárs szlovákiai magyar irodalmi nemzedéknek, az Iródiának és állandó zsűritagja volt az országos szavalóversenyeknek. 2001-ben a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diplomát újságíró szakon. Ugyanebben az évben a Vasárnap és az Új Szó riportere és szerkesztője lett. A későbbiekben a köbölkúti könyvtár vezetőjeként és a Mizujs című gyermeklap főszerkesztőjeként tevékenykedett. 2011-ben fiatalon, 46 évesen hunyt el. Történések küszöbén című verseskötetét Madách nívódíjjal tüntették ki, a Kicsi, kisebb, legkisebb kötete pedig a legjobb szlovákiai gyerekkönyvként IBBY-díjat kapott. Magház című verseskötete 2001-ben Madách Imre-díjat nyert el. 2001-ben Móricz Zsigmond ösztöndíjban, 2006-ban pedig Benedek Elek gyermekirodalmi ösztöndíjban részesült. Prózát, leporellókat, rádiójátékot is írt. A Királylány a kukában rádiójátékát a Pátria Rádió mutatta be.”