Mács József és Tóth Elemér szobrának avatása Hanván

Két jeles gömöri alkotónak állítottak emléket Hanván, a Nefelejcs Kávézó és Cukrászda udvarán. Mács József író és Tóth Elemér költő mellszobrának leleplezésére (az Európa-díjas szobrászművész, Štefan Pelikán alkotásai) több száz érdeklődő jelenlétében került sor, 2019. május 8-án. Juhász István, a Magyar Kultúra Lovagja kezdeményezésére és támogatásával valósulhatott meg eme felemelő rendezvény. Az esemény megálmodója elmondta, hogy: „Magyar ember vagyok, és bizonyítani akarom, hogy mennyire tehetséges emberek vagyunk mi, még ha kisebbségben élünk is. Borzasztóan szorgalmas, szívből eredő jószándékú emberek vagyunk. Dolgozni nagyon tudunk és alkotni is tudunk. Úgy gondolom, hogy két ilyen kiváló ember, mint Mács József és Tóth Elemér megérdemlik azt, hogy méltó helyen, Tompa Mihály falujában legyen szobruk.


Tóth Elemér Hanván született, szomszédom volt. Mács Józsi bácsi pedig gyerekkoromtól jó barátom volt. Formáltak ők – magyarságtudatomat, lelkemet, hogy magyarként hogyan boldoguljak, és bizonyítsam be azt, hogy mi képesek vagyunk jóindulattal mindenkit tisztelni. Ez ösztönzött, hogy megmutassam, képesek vagyunk mi, itt Felvidéken alkotni és csodálatos értékeket létrehozni”
A szobrok leleplezését követően B. Kovács István gömörológus, a Gömörország főszerkesztője, és Hencz Péter, Bátka polgármestere tartottak beszédet. Duray Miklós, Duba Gyula, Tőzsér Árpád és Cselényi László levéleben emlékeztek az irodalmárokra.