Meghívó


A Pozsonyi Magyar Intézet szeretettel vár minden kedves érdeklődőt. Az irodalmi társalgóra a Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozat keretében kerül sor Pozsonyban a Hviezdoslav téren. A Panta Rhei mobil könyvtára a pódium mellett lesz elhelyezve a Szlovák Nemzeti Színház / Opera régi épülete előtt.

HVIEZDOSLAV TÉR – SÉTATÉR Panta Rhei mobil lakószoba könyvtára
június 21–23.

V4 IRODALMI TÁRSALGÓ
A V4-országok íróinak dedikálással egybekötött beszélgetései a Panta Rhei kellemes hangulatú lakószobaként berendezett mobil könyvtárában, melynek kínálatában megtalálhatók a résztvevő szerzők legújabb, valamint szlovák fordításban megjelent könyvei, csakúgy, mint Pozsony város történetét feldolgozó kiadványok.

Az írókkal Dado Nagy beszélget.
Társszervezők: Panta Rhei, Cseh Centrum, Lengyel Intézet, Literárne informačné centrum

június 21., péntek   
Pénteken a gyermekirodalom kap teret. A gyerekek bekapcsolódhatnak a V4-országok közös történelméről szóló kvízversenybe is.
10.00–11.30
Varró Dániel (HU)
A József Attila-díjas költő, műfordító a fiatal generáció kiemelkedő alakja, akiért szerteágazó alkotótevékenysége és egyedi humora miatt a kritika és a közönség egyszerre rajong. A formának és a paródiának egyaránt mestere. Első verseit tizenkét évesen írta, gimnazista kora óta publikál. Tizenegy önálló kötete jelent meg, emellett több – főleg gyerekeknek szóló – kötet társszerzője. Verseket, színdarabokat fordít, drámafordításait és egyéb önálló vagy másokkal közösen írt színházi munkáit számos budapesti és vidéki színház tűzte műsorára. Munkássága utánozhatatlan stílust, frissességet és modernitást hozott a XXI. század magyar irodalmába. 

12.00–13.30
Fundárek Anna (SK)
A Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete Újkortörténeti Osztályának munkatársa. Tudományos érdeklődése a kora újkor politikatörténetére, a magyarországi politikai elitre és annak a bécsi udvarhoz fűződő viszonyára, valamint a Pálffy családra irányul. Ifjúsági előadásokat tart Szlovákia és Magyarország közös történelméről.

június 22., szombat
10.00–11.30
Agnieszka Wójcińska (PL)
Lengyel újságíró, riporter. A Tadeusz Mazowieckiről elnevezett lengyel-német újságírói díj döntőse. A Fal. 12 darab Berlinről (Mur. 12 kawałków o Berlinie) címmel a berlini fal jelenségét bemutató antológiát állított össze. Emellett két interjúkötet szerzője: a Riporterek fikció nélkül  (Reporterzy bez fikcji) című köteté, melyben tizenhét lengyel riporter vallomását rögzítette, illetve a Hangyatávlatból (Perspektywa mrówki) című kötetét, amelyet a nemzetközi riportervilág tizenkét képviselőjével folytatott beszélgetésekből állított össze.

12.00–13.30
Tasnádi István (HU)
A József Attila- és Balázs Béla-díjas drámaíró, forgatókönyvíró és filmrendező 1992-től publikál, szépirodalmi műveit és kritikáit szinte valamennyi jelentős irodalmi és színházi folyóirat közölte. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen dramaturgiát és kreatív írást tanít. 1996-ban a Bárka Színház alapító tagja volt. 2012-től a Terápia, 2015-től az Aranyélet című sorozat vezető írója. Az általa írt és rendezett Memo című film 2017-ben elnyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa fesztiválon. Több gyerek- és bábdarab szerzője, 36 színművének és színpadi adaptációjának eddig 88 bemutatója volt. Művei francia, angol, olasz, lengyel és bolgár nyelven jelentek meg.

június 23., vasárnap 
10.00–11.30
Pavel Vilikovský (SK)
Az irodalom világában prózaíróként kezdte a pályáját. Korai műveiben a háború utáni nemzedék fiataljainak életérzéseit, vágyait, magatartását jelenítette meg. A történetnél jobban érdekli a történet elmondása. Kompozícióinak és témáinak eredetisége, az epikai helyzetek rendkívülisége és a meglévő szövegek kiaknázása a szlovák posztmodern irodalom legjelentősebb képviselői közé emelték. 2006-ban és 2014-ben elnyerte a rangos Anasoft litera irodalmi díjat, 2011-ben pedig annak közönségdíját. Több műve magyar fordításban is olvasható. Emellett jelentős műfordítói tevékenysége, elsősorban az angol és az amerikai prózairodalom remekeit fordította szlovák nyelvre.

12.00–13.30
Petra Dvořáková (CZ)
A cseh szerzőnőt és forgatókönyvírót az olvasók a beszélgetéseket tartalmazó, Átváltoztatott álmok (Proměněné sny, 2006) című könyve révén ismerhették meg, amellyel elnyerte a Magnesia Litera elnevezésű díjat. További kötetei: Én vagyok az éhség (Já jsem hlad),  Hálók – az öntudat(hiány) történetei (Sítě – příběhy (ne)sebevědomí), Falu (Dědina). Rendszeresen szerepel a Cseh Televízióban és a Cseh Rádióban.