Online alkottak a résztvevők a FÍrKA által szervezett online-táborban

A Fiatal Írók Közös Alkotótere a SZMÍT alatt jött létre pár évvel ezelőtt. A FÍrKA legutóbbi programja a tehetséges szárnypróbálgató alkotók számára kedvezett, ugyanis az online térben megszervezték első online-táborukat, amely kétnapos rendezvény volt.

Forrás: Reczai Lilla

Április 22-én este hat órától a képernyők elé ültek a tehetséges alkotók, akikre érdekes és értékes előadások, műhelymunka és foglalkozások vártak. Pénteken Jancsó Péter, a SZMÍT ügyvezető elnöke bemutatta a FÍrKA tevékenységét a jelenlévőknek. A pénteki vendégelőadó Balázs F. Attila volt, aki külföldi tapasztalatait adta át a résztvevőknek, milyen is egyszerre utazni, írni és a világban mindenütt otthon lenni. ,,Erdélyi származású íróként milyen érzés a szlovákiai magyar olvasóknak írni? Az utazások alatt megélt élményeket papírra tudja vetni?” Hasonló kérdések merültek fel a beszélgetés kapcsán, majd pedig minden jelenlévő bemutatkozott és elhozta a felolvasni kívánt szövegét.

Forrás: Reczai Lilla

A SZMÍT mentorprogramjának mentorai – köztük Bódi Péter és Póda Erzsébet – foglalkoztak a táborban résztvevőkkel, akiket tanácsokkal és különféle műhelymunkai feladatokkal láttak el. Bódi Péter előadása is rendkívül tanulságos volt, témája: az élőbeszéd beemelése az irodalomba. A szombati nap folyamán Póda Erzsébet a publicisztikai sajátosságokról beszélgetett a résztvevőkkel, majd délutánig az alkotásé volt a főszerep.

,,Jó volt a hangulat, az írások is, mint ilyenkor általában, mert kihozzák magukból a maximumot az emberek, és hozzá kell venni azt is, hogy korlátozott az idejük. Vannak még olyan témák, amelyeket érdemes lesz a következő alkalommal kivesézni!” – mondta el Póda Erzsébet mentor a tábor után.