Pályázati felhívás

„Karanténba zárt életek”

Módosult a beadási határidő, új határidő: 2021. május 20. éjfél.

A karanténhelyzet szerte a világon, így Magyarországon is rég nem látott összefogásra ösztönözte az embereket. Ugyanakkor “elzártságunkban”, amikor mindenki otthon marad, a társadalmi távolság is új értelmet nyert, hiszen még kevésbé látjuk a sajátunktól eltérő élethelyzeteket.

A megváltozott hétköznapok epizódjainak rögzítését, bemutatását a Magyarország Felfedezése Alapítvány fontos feladatának tartja, ezért

„Karanténba zárt életek”

címmel pályázatot hirdet, amelyre publikálásra érdemes szociografikus naplót (vagy blogot), novellát, illetve videóblogot várunk.

Az elbírálásnál előnyben részesülnek az egészségügy és az oktatás területén megélt tapasztalatok, élethelyzetek szociografikus leírását tartalmazó írások.

Pályaműveket egyének vagy 2-3 fős csoportok nyújthatnak be. A felhívásra az anyaországi pályázókon kívül külhoni magyarok jelentkezését is várjuk.

Pályaművet három kategóriában lehet benyújtani:

  1. Napló, vagy blog jellegű szociográfia
  2. Szociográfiai novella
  3. Szerkesztett videó blog (vlog)

A kategóriák győztesei egyenként 100.000 Ft-os jutalomban részesülnek. A legjobb pályaműveknek publikációs lehetőséget biztosítunk, s a pályázót képzőművészeti alkotással is jutalmazzuk.

Mitől jó egy szociográfia?

A pályamű egyéni tapasztalatok alapján a társadalom részére fontos, releváns kérdéseket, problémákat, jelenségeket tárgyal, és azokat a széles közönség számára olvasmányos módon adja közre. Hiteles, nem fiktív írás, amely önálló, elsődleges élményanyagon alapul.

Formai és feltöltési követelmények

Terjedelem:

– írásos anyagok max. 20 000 karakter (fél ív),

– videó anyagok legfeljebb 12 perc.

Beadás módja:

  • az írásos pályaművek PDF formátumban,
  • a videó anyagok esetében egy tetszőleges videómegosztón MP4 formátumban feltöltött, nem nyilvános formában megosztott link.

A pályázatokat a karanten2020@magyarorszagfelfedezese.hu címre kérjük küldeni, amelyeket Füzi László, Horváth Júlia Borbála és Sztáray Kézdy Éva kurátorok gondozzák.

A pályázat nem anonim. Kérjük, hogy a pályázó a pályázathoz külön dokumentumban rövid önéletrajzot csatoljon (max. 3500 karakter), amelyet a bírálati eljárás során a pályaműtől elkülönítve kezelünk.

Már máshol megjelent írással, videóval nem lehet pályázni! Egy pályázó csak egy pályaművel nevezhet. Társszerzős művek alkotói között lehetséges átfedés.

A beérkezett pályaműveket előzsűrizzük. Az elő-zsűri döntése alapján kiválogatott művek beküldőitől az alkotás szerzői jogáról nyilatkozatot kérünk. A szakmai zsűri által kiválasztott kategória-győztes alkotásokat könyv alakban is megjelentetjük Az eredményhirdetés egyben díjkiosztó ünnepség is lesz.

Amennyiben további információra van szüksége, kérdését a  karanten2020@magyarorszagfelfedezese.hu  email címre szíveskedjék küldeni.

Budapest, 2020. december 7.

Tóth Pál Péter

a Magyarország Felfedezése Alapítvány elnöke