Mentori program

Az SZMÍT mentori programja

Az alábbiakban olvasható a mentorok bemutatása, majd a fiatalok művei és a mentori vélemények.

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága 2007 óta foglalkozik startvonalon álló, írói vénával rendelkező fiatalokkal, kiváló kortárs kritikusokból, irodalomtörténészekből, költőkből és prózaírókból álló mentorok bevonásával. A műhelymunkákon alkalom nyílik arra, hogy a fiatalok személyesen találkozzanak, dolgozzanak a szakma elismert képviselőivel, s bekapcsolódhatnak a tehetséggondozás eme hatékony formájába. Évente két alkalommal vehetnek részt a pályakezdők a Text-túra elnevezésű műhelymunkán, ahol a beérkezett műveket elbírálják, véleményezik, és ellátják őket különböző szakmai feladatokkal, vagyis útmutatót kapnak a szakma elsajátításához. Ezzel párhuzamosan lehetőség nyílik arra is, hogy szeptembertől a következő év júniusáig folyamatos, internetes mentor-mentorált kapcsolat alakuljon ki. Azok, akik éreznek magukban íráskészséget, és úgy gondolják, hogy a továbbfejlődésükhöz szükséges az, hogy műveiket mecénások bírálják el, a szmit@szmit.sk e-mail címen vagy a 0911239479-es telefonszámon jelentkezhetnek és kérhetik az általuk kiválasztott pártfogó elérhetőségét. Amennyiben, ha valaki nem tud önállóan választani a mentorok közül, segítséget kérhet ahhoz, hogy a számára legmegfelelőbb irodalmárt kapja maga mellé.

Az SZMÍT fiatalokkal foglalkozó mentorai:

Z. Németh István

1969-ben született Komáromban. Költő, író, színműíró. Rövid komáromi tanítóskodás után az Irodalmi Szemle, majd az AB-ART Kiadó, később az Atelier folyóirat szerkesztője lett. 2000-től Aranyoson tanít. Verseskönyvei, elbeszéléskötetei, regényei, gyermekkönyvei jelentek meg, irodalmi paródiáit és humoreszkjeit Nincs meneqés címmel rendezte kötetbe (2001). jelenleg Csicsón él. Az SZMÍT tagja.)

Bódi Péter

Bódi Péter 1991-ben született Miskolcon. Első regénye, amelyben egy graffitis fiatalokból álló közösség hétköznapjaiba engedett bepillantást, 2012-ben jelent meg Szétírt falak címmel. Második, Hipster című kötete, amelyben továbbra is a mai tinédzserek szubkultúráival foglalkozik, a 2017-es Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Kalligram Kiadó gondozásában, ahogy a harmadik, 2018-as Engedetlenek is. Jelenleg a negyedik regényének előkészítésén dolgozik, és eközben egy civil szervezet ifjúsági projektkoordinátoraként tevékenykedik.

Hogya György

Hogya György 1956. augusztus 16-án született Királyhelmecen. Prózaíró. A kassai ipari szakközépiskolában érettségizett (1975). Az 1980-as években jelentkezett első novelláival, cikkeivel; szerepelt a Próbaút (1986) c. antológiában. 2007-ben megkapta a Posonium Irodalmi Díj Különdíját (2007). Tudósítója volt az Új Szónak, Szabad Újságnak és az Életünk című lapnak. Öt önálló kötete jelent meg.