Tóth László akadémikus székfoglaló előadása a Pesti Vigadóban

Június 23-án a Pesti Vigadóban tartotta meg székfoglaló előadását Tóth László József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja.
Közép-Európa: sors és identitás a 20. században című előadásában a két világháború közti szlovákiai magyar irodalom, illetve az 1956 utáni emigráció jelentős közírója és esszéistája, a Pozsonyból indult Peéry Rezső életpályáját tekintette át, akit Limbacher Rezső néven anyakönyveztek 1910. március 27-én, s ahogy nagyon sok pozsonyi akkoriban, magán viselte a pozsonyiság összes jegyét. Apja Pozsony talán legismertebb nőgyógyásza volt, s anyja hozta a családba az irodalom szeretetét.


A székfoglalón, melyen jelen volt Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, Mezey Katalin Kossuth-díjas költő, író, az akadémia irodalmi tagozata vezetőjének bevezetője után Filep Tamás Gusztáv irodalom- és művelődéstörténész ismertette Tóth László munkásságát, kiemelve azokat a Peéry köteteket, amelyeket Tóth László állított össze és rekonstruált.
A rendezvény – a művészeti akadémia elnöksége képviseletében – Kovács István Széchenyi-díjas költő, irodalomtörténész, polonista zárszavával ért véget.