Új művek születnek az írórezidenciákon

Magyar és külföldi szerzők között is népszerű a PKÜ alkotói programja

Óriási érdeklődés övezi a Petőfi Kulturális Ügynökség Írórezidencia Programját, melynek köszönhetően novemberben Stefan Çapaliku albán író egy egész regényt megírt Pécsett.

Jelenleg nyolc gyönyörű, kulturális értékekben gazdag magyar település várja két hétre vagy akár három hónapra a magyar és külföldi szerzőket. Az alkotást nem csak a nyugodt körülmények, de gyakran az új helyszín adta inspiráció is segíti. Így történt ez Stefan Çapaliku esetében is, aki szerint regényén határozottan érződik a pécsi esti séták romantikus hangulata. Akárcsak az egy hónap alatt elkészült naplóbejegyzésein, melyek írása szinte az egyetlen feltétele az írói rezidencia programban való részvételnek.

Az albán író egyike azoknak, akik az első írórezidenciát, a baranyai megyeszékhely Zsolnay Kulturális Negyedét választották az elvonulás helyszínéül, melynek március elejétől egy hónapon át az osztrák Sandra Hubinger a vendége. Sokan döntenek viszont Debrecen, Pannonhalma, Nyíregyháza, Vácrátót, Vajszló, Kapolcs vagy éppen Balatonfüred mellett is. A program a tervek szerint a jövőben folyamatosan újabb és újabb helyszínekkel bővül majd Kárpát-medence szerte.

A hazai és határon túli szerzők részvételén túl a program fontos eleme a külföldi, idegen nyelven író alkotók bevonása. A Magyarország területén eltöltött rezidens idő alatt testközelből ismerkedhetnek meg a magyar kultúrával és a helyi értékekkel. Nyomot hagyhatnak a város művészeti életében, élményeket, barátokat szerezhetnek és mindez a munkásságukra is hatással lehet. A program hosszú távú célja, hogy a résztvevő városok és az ott járt szerzők egyfajta kulturális nagykövetté váljanak és irodalmi kapcsolati hálót alkossanak, amely nem csak kulturális, de turisztikai és diplomáciai jelentőséggel is bír. Márciusban Pannonhalma fogadja az ugyancsak osztrák Carolina Hülmbauert, míg májusban az indiai Pankuri Sinha, júniusban a román Augustin Cupșa, augusztusban pedig az azeri Rasim Muzaffarli lesz Pécs vendége.

Az Írórezidencia Program nemzetközi cserekapcsolatokat is működtet. Így most éppen Ausztria egyik legrégebbi városába, a festői Kremsbe hirdet alkotói ösztöndíjat a településen működő Unabhängiges Literaturhausszal közösen. A több évre visszatekintő magyar-osztrák irodalmi együttműködésnek köszönhetően korábban olyan szerzők jártak már az alsó-ausztriai Duna-parti városban, mint Kemény István, Tóth Kinga, Kiss Noémi, Darvasi László, Vörös István vagy Térey János.

Az írói rezidencia programok hagyományainak megfelelően ezúttal is egy hónapra várják a kiválasztott szerzőt 2022 októberében, akinek nyugodt munkájához 1300 euróval és útiköltségtérítéssel járul hozzá a program. A Wachau kapujának is nevezett városkában a rezidens írónak az alkotáson kívül nincs más kötelezettsége. Az ösztöndíj elnyeréséhez szakmai önéletrajzot és munkatervet kell benyújtani március 25-ig, elvárás a magas szintű angol nyelvtudás, a német pedig előnyt jelent.

Bővebb információ:

https://magyarirorezidencia.hu/

sajto@petofiugynokseg.hu

+36 30 516 7442