XX – a XX. század évfordulós írói #3. Szőcs Géza

2023. április 19. 19:00, MOMkult, Kupolaterem

MOM Kulturális Központ, Kupolaterem

1124 Budapest, Csörsz u. 18.

A XX. század kiemelkedő írói és költői kerülnek a Petőfi Kulturális Ügynökség 2023-as, XX című irodalmi sorozatának fókuszába, akik születésének vagy halálának idén kerek évfordulója van. Az első két, teltházas programon Petri György (80) és Kormos István (100) munkásságát mutatták be az irodalmi szakértők, alkotók, és a továbbiakban olyan neves írók estjeire kerül sor az idei évben, mint Nagy László és Szécsi Margit, Weöres Sándor és Károlyi Amy, Juhász Ferenc, Fejes Endre, Halász Péter vagy Kányádi Sándor.

A XX című, irodalmi sorozat harmadik eseményét április 19-én, szerdán este 19:00 órakor tartják a MOMkult Kupolatermében. Fókuszban az idén 70 éve született Szőcs Géza (1953-2020) Kossuth-díjas és József Attila-díjas erdélyi magyar költő kerül.

Szőcs Géza vallotta, „A vers a Föld útja a Nap körül. A vers a mindenütt folytonos, de sehol sem differenciálható függvény. A vers változó irányú, egymást inverz transzformációsorozatokkal beburkoló erőterek viaskodása egy telítetlen kontinuumban. A vers olyan, mint egy roló, mint egy ablakredőny, amelynek lécei a verssorok, átsüt közöttük a fény, s a roló mögött ott áll a költő és szárítkozik.” Az alkotó családból származó, Marosvásárhelyen született Szőcs Géza diák korától irodalmi lapok szerkesztője, első kötete 1975-ben jelent meg Te mentél át a vízen? címmel. „Bár már a hetvenes évektől folyamatosan nagy számban találunk kritikai reflexiókat műveire, Szőcs költészetének elméleti megalapozottságú értelmezése és értékelése csak most, az életmű lezárása után történhet meg.” – fogalmaz Bollobás Enikő. Az esten amellett, hogy a költői életmű értelmezésén lesz a hangsúly, maguk a művek is bemutatkoznak zenés felolvasószínház formájában.

Vendégek:

Antal Gábor – jazz-zongorista, zeneszerző

Farkas Wellmann Endre – költő

Bollobás Enikő – irodalomtörténész

Szilágyi Enikő – színművész

Házigazda, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár

Jegyek: https://momkult.jegy.hu/program/xx-a-xx-szazad-evfordulos-iroi-3-szocs-geza-146509/965783

 XX – a sorozatról

A sorozat célja közelebbről, személyes aspektusból, a művek mellett az alkotót is hangsúlyosan bemutatva értelmezni a XX. századi magyar irodalom kiemelkedő életműveit, illetve az irodalom mellett társművészeti ágakat megszólítva felolvasószínházzal, előadásokkal, koncerttel készülni. A XX estjein helyet kapnak különféle műfajok, illetve témakörök is: színház, gyerekirodalom, hangsúlyos irodalmi lapok, háború, szerelem és barátság, irodalmi előképek – például kapcsolódások egykori példaképekhez, akár Petőfi Sándorhoz, illetve egyedi produkciók is. A sorozat a MOMkult partnerségével jön létre.

Sajtóregisztráció: 2023. április 17-ig, anna.juhasz@petofiugynokseg.hu

További információ: Juhász Anna +3670/5647124