XXI. Nemzetközi Vámbéry Konferencia – “Harminc évvel öregebbek”

Október 13-án reggel Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás igazgatójának és Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármesterének megnyitó beszéde után megkezdődött a “Harminc évvel öregebbek” című, XXI. Nemzetközi Vámbéry Konferencia Dunaszerdahelyen, a Thermalpark Hotel konferencia termében.

Hodossy Gyula és Hájos Zoltán

A konferenciát Dunaszerdahely egyik legnagyobb személyisége, Vámbéry Ármin egykori Kelet-kutató, turkológus professzor emlékére a Vámbéry Polgári Társulás szervezi évről évre. Az első ülésszak után, délután két órakor megkoszorúzták Vámbéry Ármin szobrát a  nemzetközi konferencián résztvevő elismert, gazdag szaktudással rendelkező személyiségekis. A megemlékezés köszorúját elhelyezte  Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere,  a  Vámbéry Tudományos Kollégium elnöke Dobrovits Mihály és  Madaras László régészprofesszor, Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás igazgatója és Keller László orientalista, turkológus, Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója és Csicsay Bernadett, a Vámbéry Gimnázium igazgatóhelyettese.

Keller László és Hodossy Gyula

A szobornál beszédett mondott Csicsmann László a Széchenyi István Egyetem habilitált docense, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar dékánja, korábban a Budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese és nyolc éven át a Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar dékánja. Kutatási területe a tágabb Közel-Kelet és a dél-ázsiai régió politikai, gazdasági és társadalmi folyamatai.

Csicsmann László

Délután, a második ülésszak végén a konferencia résztvevői megemlékeztek Hóvári Jánosról, a kiváló történész-turkológusról.

Hóvári János Magyarország nagykövete volt Tel-Avivban, Kuvaitban és Ankarában, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodájának a vezetője volt. A Pécsi Tudományegyetem egykori oktatója, címzetes egyetemi tanára 2023. augusztus 6-án, életének 69. évében elhunyt.

Dobrovits Mihály, a Vámbéry Tudományos Kollégium elnöke bejelentette, hogy az idei Vámbéry-díjat Dr. Dr. HabiL. Michael Knüppel altajista, turkológusnak ítélték oda Vémbéry életműve kutatása terén elért kimagasló munkásságáért. A díjazott a 2024-es évben, a Vámbéry Napokon veszi át az elismerést.

A konferencia első napján Keller László és Nagy Iván elnökölt a két ülésszakon. Az első részben hat előadás volt hallható, a másodikban pedig öt. Az előadók mindannyian visszatérő vendégei a konferenciának.

Holnap, vagyis október 14-én újabb hét izgalmakban bővelkedő előadás hallható majd.