XXIX. Lukács Pál irodalmi délután

A CSEMADOK kamocsai alapszervezete az idén már XXIX. alkalommal rendezte meg községünk híres szülötte a gyermekvers költő, házitanító és nevelő emlékére, a Vörös Péter költő, kritikus javaslatára 1993-ban életre hívott Lukács Pál irodalmi és kulturális délutánt.
A CSEMADOK helyi alapszervezete által 2017-ben alapított „Lukács Pál irodalmi és közéleti díj” arra hívatott, hogy eszmei elismerést nyújtson azoknak az irodalmároknak, akik közéleti, írói, költői munkásságukkal hozzájárulnak a szlovákiai magyar irodalom gyarapításához. A díjat a helyi CSEMADOK vezetősége 2020-ban In memoriam /Gál/ Soóky Lászlónak /1952-2020/, a 2021-es évben pedig In memoriam testvérének Gál Sándornak /1937-2021/ ítélte oda, akiknek elődei és gyökerei Kamocsáról származtak.

A költők, írók, publicisták életútját Kamocsai Gál László, a helyi CSEMADOK elnöke méltatta, majd átadta a díjakat az irodalmárok gyermekeinek: Gál Lászlónak és Gál Évának. Az ünnepi megemlékezést a nagy távolság ellenére, megtisztelték jelenlétükkel /Gál/Soóky László gyermekei, Gál Sándor özvegye és leánya – férjével és Slopovsky Gál Vilma a költők leánytestvére, akit emléklap átadásával is megtisztelt a CSEMADOK vezetősége. Búcs község küldötteként Molnár Katalin a Ne virrasszatok vers elmondásával tisztelgett Gál Sándor emléke előtt.