Z. Németh István kapta a Forbáth-díjat

Az SZMÍT költészeti díja 2003-ban Forbáth Imréről, a csehszlovákiai magyar líra egyik legegyénibb hangú képviselőjéről lett elnevezve.

A Szlovákia Magyar Írók Társaságának Választmánya Z. Németh István költőnek, írónak ítélte oda az idei Forbáth-díjat a Csipetnyi fény (2019) című kötetéért.

A 2003-ban Forbáth-díjra „keresztelt” Szlovákiai Írószervezetek Társulása Díjat eddig tizenhárom lírikus tudhatja magáénak, négyen kétszer is átvehették.

Az idei ünnepélyes díjátadásnak eredetileg Fülek városa adott volna otthont, de sajnos a vészhelyzet és a korlátozások miatt erre az évben már nincs lehetőség.

Az új verskötet az elmúlt hét év termésének legjavát szeretné eljuttatni az olvasókhoz. Érdekessége, hogy Z. Németh István édesapja fotói illusztrálják a verseket. Dolgozik egy novellákból és kisprózákból álló köteten, valamint gyűjti és tanulmányozza az elmúlt hetven év szlovákiai magyar gyermekirodalmát. A gyermekirodalomhoz sem maradt hűtlen, rövid meséket ír.

Z. Németh István 1969. március 28-án született Komáromban. Szülővárosában érettségizett, a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán szerzett tanítói oklevelet 1991-ben, majd két évig a Komáromi Munka Utcai Alapiskolában tanított. 1993 októberétől az akkoriban Tőzsér Árpád főszerkesztésében megjelenő Irodalmi Szemle című folyóirat szerkesztőjeként dolgozott, majd 1994-ben az akkor induló AB-ART Könyvkiadóhoz lépett át. 1996-tól civil katonai szolgálatát töltötte az azóta már megszűnt Gadóci Mezőgazdasági Középiskola kollégiumában, mint nevelő. 1998-tól egy biztosítónál befektetési tanácsadóként működött Komáromban, majd 2000 augusztusában visszatért a katedrára, és azóta a csallóközaranyosi Kóczán Mór Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda alsó tagozatán tanít. 2001 szeptemberétől Csicsón él, két leánygyermek édesapja. 2011-től a Szőrös Kő című irodalmi folyórat, illetve a Szőrös Kő Online szerkesztője. Tagja a SZMÍT-nek, azaz a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának (2009-től 2015-ig választmányi tag), illetve a Magyar Pen Clubnak.
1988-tól folyamatosan jelennek meg publikációi hazai (Kalligram, Irodalmi Szemle, Szőrös Kő, Opus, Vasárnap, A Hét, Nő, Ifi, Új Szó, Cserkész, Tücsök, Kabóca, Tábortűz, Dunatáj, stb.), valamint magyarországi (Új Forrás, Palócföld, Somogy stb.) lapokban, folyóiratokban. A verseken, gyermekverseken, novellákon és a regényen kívül még számos műfajban (pl. humoreszk, publicisztika, irodalmi paródia, hangjáték, kabaréjelenetek) talált pozitív olvasói és kritikai visszhangra. A Könnyűnek hitt ébredés című verseskötete 1994-ben, a Feküdj végig a csillagokon című regénye pedig 1998-ban részesült a Szlovák Irodalmi Alap Madách-nívódíjában, 2013-ban Zengőrét meséi című meseregényéért Simkó Tibor-díjat kapott, valamint 2018-ban és 2019-ben Arany Opus Díjban részesült.

A díjazottnak gratulálunk!