Jancsó Péter

1986 augusztusának 22. napján születtem, alig négy hónappal a csernobili katasztrófa után, szerintem Csehszlovák (vagy épp Cseh-Szlovák?) hazánkat ért sugárzás is felelős azért, hogy most ezeket a sorokat írom.

A rendszerváltás utáni zavaros években kezdtem meg tanulmányaimat, ami a mečiari gyászos időkben azt jelentette, hogy a nyolcéves alapiskolai képzésem kilenc évesre bővült, s mindezt három alapiskolát megjárva teljesítettem. Igaz, a második iskola önkéntes váltás volt, hiszen a falucskámban, Óvárban épp akkor nyílt meg a Szent Erzsébet római katolikus alsó tagozatos alapiskola.

A gimnáziumi éveket Ipolyságon töltöttem, ahol kiváló tanáraim terelgettek a wannabe rocksztárság felől a tanári pálya felé. Ez az időszak különösen fontos az életemben, hiszen rengeteget olvastam, első verseimet – dalszövegeimet is ekkor írtam, melyek szerencsére mára már a feledés jótékony homályába vesztek.

Az egyetemet Nyitrán végeztem magyar-történész szakon, ami leginkább a tanáraimat és engem lepett meg, hiszen időmet leginkább az egyetemi tanulmányok mellőzésével a barátaim társaságában töltöttem a város legkülönbözőbb vendéglátóipari egységeiben.

Két év pozsonyi kitérő után, megunva a gyári munkát, végül a tanári pályán helyezkedtem el, és azóta is Zoboralján, a gímesi alapiskolában tanítok.

Nyaranta fesztiválozni szoktam, és Gombaszögön került a kezembe az Esterházy Akadémia szórólapja, melyre jelentkezve életem két legeseménydúsabb éve következett: amellett, hogy sokat tanultam, eljuthattam Szicíliára és az USA-ba is (meg két napra Kanadába).

Az irodalom életbe való bekapcsolódásom is Gombaszögnek köszönhető, de az egy másik történet, a lényeg, hogy a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának nyári Text-túra műhelymunkájára eljutva Z. Németh István mentor segédletével jelentek meg az első írásaim a Szőrös Kő-ben, majd az Opusban is. 2019-ben a Pegazus alkotópályázaton Szabadnap című novellám a 3. helyen végzett.

2019 szeptemberétől a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának tagja vagyok, az év októberétől pedig a tásaság Választmányának tagja vagyok, illetve a Fírka alapító tagja.