Meghívó

A Magyar Művészeti Akadémia, az MMA Kiadó és az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet a Pesti Vigadó Makovecz termében tartja Magyar irodalmi művek 1956–2016 című kötetének bemutatóját június elsején, 16 órától. A hagyományos írói pályaképek helyett a kézikönyvben egyedi könyvek rövid, orientáló és informatív ismertetéseivel találkozik az olvasó.

Összesen 655 szócikkben 332 magyar író műfajilag változatos szépirodalmi könyvét 52 szócikk-író ismerteti. A szócikkek megjelenési évük szerint, évenkénti besorolással kerültek be a kötetbe. A kronologikus szerkezeti felépítés lehetővé teszi, hogy az érdeklődők figyelemmel kísérhessék a tendenciákat, ráláthassanak a kor szellemiségére, hangulatára. A lexikon egységes nemzeti irodalomban gondolkodik, a magyarországi, valamint a határon túli (szlovákiai, vajdasági, erdélyi, kárpátaljai) kisebbségi és a nyugati magyar irodalom alkotásai nem különülnek el egymástól. Mivel a sokszínűség bemutatására törekszek, egy-egy írónak legfeljebb öt könyvét ismerteti.

A kötet az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete lexikonprogramjának keretében készült. Célja, hogy pótolja az 1956 utáni korszakokról született irodalomtörténet-írások hiányosságait. Az egyes műveket a szerkesztőbizottság (Elek Tibor, Falusi Márton, Jánosi Zoltán, Márkus Béla, Nagy Gábor, Papp Endre, Pécsi Györgyi, Smid Róbert, Sturm László, Szörényi László, Toldi Éva, Tóth László, Vasy Géza) a 2018 óta zajló szakmai diskurzus során választotta ki úgy, hogy a kortárs magyar irodalom sokszínűségét, plurális és nyitott természetét hitelesen reprezentálja.

A bemutató résztvevői:

dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára
dr. Kocsis Miklós, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója
Bengi László irodalomtörténész
Bónus Tibor irodalomtörténész
Pécsi Györgyi és Falusi Márton, a kötet főszerkesztői

A könyvbemutató moderátora: Juhász Judit, az MMA szóvivője

A program ingyenes. A Pesti Vigadó épületében a résztvevőknek maszk viselése kötelező, belépés csak védettségi igazolvánnyal lehetséges! Résztvételi szándékát 2021. május 31-ig jelezheti az info@mmakiado.hu e-mail-címen.