A Magyar Széppróza Napja a Csallóközi Könyvtárban

A Magyar Széppróza Napja alkalmából rendezett mai, azaz február 22-ei könyvbemutatón Póda Erzsébet Macskakő című novelláskötetét Nagy Tibor, Csóka Ferenc Csatártánc című ifjúsági regényét pedig Z. Németh István mutatta be, a Csallóközi Könyvtárban. Az irodalmi est a második összejövetele volt a rendezvénysorozatnak.

Póda Erzsébet novelláskötete 8 fejezetből áll, benne 21 novella, melyekben az érzékeny és sebezhető nők életének hullámzó, mégis többnyire fájdalmas eseményeiről ír. A kötetben szereplő történetek egy része igaz, más része pedig a fantázia szüleménye. A szerző bízik abban, hogy az olvasók megtalálják a leírtakban azokat a sorokat, amelyek róluk, nekik szólnak, s ezekből meríteni tudnak, megerősítik őket vagy éppen örömöt okoznak számukra. Nagy Tibor ízelítőül felolvasott egy novellát a könyvből, a számára legkedvesebbet.

Csóka Ferenc újabb ifjúsági regényéről Z. Németh István kérdezgette a szerzőt, és olvasott is egy rövid jelenetet a könyvből. A szerző fantáziája ebben a könyvben is szárnyal. Minden formai ötletet és témai sokszínűséget felhasznál arra, hogy minél érdekesebben adja át a mondanivalóját. Mert ő tanítani, okosítani akar. Úgy, hogy ez egy cseppet se legyen feltűnő. 10-15 éves gyerekeknek írta a könyvét, melyben figyelembe vette az eddigi tapasztalatait. A szöveg pontosan olyan szintű, amilyet a meghatározott korú gyerekek megértenek. Rövid tájleírások, sok párbeszéd és kaland. Humorral és rejtvényekkel fűszerezve. Persze mindez komoly irodalmi szinten tálalva.

Az est végén Hodossy Gyula, az SzMÍT elnöke tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy a Társaság miért is tartotta fontosnak, hogy október 28-át, Dobos László születésnapját a Felvidéki Magyar Irodalom Napjává nyilvánítsa, de beszélt többek között a magyar próza, költészet, dráma napjának fontosságáról is.

Az rendezvény moderátora Nagy Erika prózaíró, az SZMÍT választmányának tagja volt.