A svájci JURA kanton autonómiája, harca önrendelkezéséért

A svájci JURA kanton autonómiája, harca önrendelkezéséért című könyv bemutatóját tartotta a Szlovákiai Magyar Írók Társasága, a Csallóközi Könyvtár és a Csemadok Dunaszerdahelyi Alapszervezete Dunaszerdahelyen, április 19-én.

A naszvadi születésű, jelenleg Svájcban élő B. Szabó Péterrel, a kötet társszerkesztőjével Csáky Pál politikus, író beszélgetett.

„A Jura-hegység vidékén élő francia nyelvű népesség egy része az 1815. évi bécsi kongresszus határozata alapján Svájchoz, a németnyelvű Bern kanton közigazgatási kötelékébe került. Az 1970-es évek erőszakos összetűzéseit napjainkra felváltotta a szembenálló felek között a párbeszéd; majd a tárgyalások, a Juraközi Egyeztető Gyűlés keretében. Napjainkra létrejöhetett a francia nyelvű lakosság számára az önálló JURA KANTON, az autonóm státusszal rendelkező BERNI JURA, Biel-Bienne város kétnyelvű közigazgatási körzete; és utólagos népszavazásokon dönthettek egyes települések a hovatartozásukról.

Az Erdélyi Szövetség kezdettől fogva törekszik arra, hogy elősegítse az utódállamokban élő magyarság önrendelkezési és önigazgatási törekvéseit. Történészek elemzéseikben kimutatták, hogy a központi hatalom lebontása a helyi önkormányzatok javára, a helyi önkormányzatok megerősödésével a demokrácia kiszélesedéséhez vezethetne Romániában és a többi utódállamban is éppúgy, mint ahogyan az erősen decentralizált svájci állam esetében történt. Az autonómia (önigazgatás a többségi állam keretein belül) nem kell, hogy szeparatizmushoz vezessen; ugyanakkor megoldja az etnikai konfliktusokat. A gazdaságilag megerősödő kisebbségi helyzetű népcsoportok az egész ország számára gyarapodást jelenthetnek.” Állnak Bácsfainé Dr. Hévízi Józsa, az Erdélyi Szövetség elnökének szavai a könyv borítóján.

A könyvbemutatón B. Szabó Péter néhány szóban az olvasók figyelmébe ajánlotta a Bolygó magyar valamint a Szabadság és önrendelkezés című köteteit is.

Csáky Pál beszámolója A svájci JURA kanton autonómiája, harca önrendelkezéséért című könyvről elérhető a ma7 oldalán: https://ma7.sk/kavezo/a-svajci-jura-kanton-peldaja