Kossuth-díjas Duba Gyula

Duba Gyula pályakezdőként humoreszkeket, karcolatokat, szatirikus történeteket, karikatúrákat írt, melyben a társadalmi jelenségeket állította pellengérre.

Köteteiben főként az ember lelki, erkölcsi és társadalmi konfliktusait tárja fel (Csillagtalan égen struccmadár, Delfinek, Ugrás a semmibe, Kiárusítás délelőtt). Személyes élményanyagából tárgyilagos ábrázolással örökítette meg a szlovákiai magyar falvak életét, és írt a lakosságcseréről, az életmódváltás buktatóiról is (Szabadesés, Sólyomvadászat, Vajúdó parasztvilág). Jelentős értékűek szociográfiai tanulmányai, esszéi, cikkei is.

Duba Gyula 1930. június 8-án született Hontfüzesgyarmaton. Felsőfokú tanulmányait a Szlovák Műszaki Egyetem Gépészeti Karán végezte Pozsonyban, majd 1959-ben a Hét című képes hetilap szerkesztője lett. Tizenöt éven át az Irodalmi Szemle, 1989-ig a pozsonyi Madách Könyv- és Lapkiadó főszerkesztője volt. 1990-ben szabadfoglalkozású író lett.

A felvídéki magyar írót 2023. március 15-e ünnepének alkalmából Magyarország elnöke, Novák Katalin, Kossuth-díjban részesítette.