EH a Comeniusban

Az Előretolt Helyőrség Felvidék szakmai projektjének következő állomása a zselízi Comenius Gimnáziumban volt, ahol Jankus Zsolt, az iskola magyar-szlovák szakos tanára találkozott a diákokkal.

A bemutatón azok az irodalomkedvelő gimnazisták vettek részt, akik érdeklődnek a kortárs művek iránt, illetve írói vagy költői vénával is rendelkeznek. A találkozó elején a tanulók rövid áttekintést kaptak a kortárs szlovákiai magyar irodalomról, ezt követően behatóbban megismerkedtek a 2022-ben kiadott Szélvész antológiával, amely ösztönzőleg hatott mindazokra, akik eleddig csak rejtegették saját írásaikat.

Ezt követően került sor a Szlovákiai Magyar Írók Társasága által támogatott Grendel Lajos Mentorprogram részletes bemutatására, amely során Jankus Zsolt ismertette az érdeklődőkkel azon műhelymunkák által nyújtott lehetőségeket is, amelyek segítségükre lehetnek tehetségük kibontakoztatásában (Text-túra, Fiatal Írók Tábora, Tollforgatók, Pegazus Alkotópályázat).

A találkozó lényegi része természetesen az Előretolt Helyőrség Felvidék bemutatása volt, amely a Magyar7 havi rendszerességgel megjelenő irodalmi melléklete. A tanulók örömmel forgatták a közreadott példányokat, s nagyon ötletesnek tartották úgy a kiadványok hátulján olvasható képregényt, mint az irodalmi folyóirat YouTube-csatornán követhető videósorozatát.

Tartalmas és családias hangulatú volt a rendhagyó irodalomóra, amely azon fontos tényre is rávilágított, hogy a mai ifjú nemzedék igenis olvas, sőt, minőségi irodalomra tart igényt.