EH és a Tollforgatók

Az Előretolt Helyőrség szakmai projektjének következő állomása a Duna Utcai Gimnázium volt Pozsonyban, ahol Gyurkovics Anikó író, a Tollforgatók Polgári Társulás elnöke találkozott a diákokkal.

A Duna Utcai Magyar Tannyelvű Gimnázium fogalom, ódon épülete meghatározza az utcaképet, díszes bejárata, nehézkesen nyíló ajtaja mögött hamisítatlan iskolai élet pezseg. A kedves fogadtatás mellett öröm volt látni a nyelvi terembe sorjázó fiatalokat, akik leplezetlen érdeklődéssel foglaltak helyet az előadóval szemben. Szóba került az Előretolt Helyőrség, az OPUS irodalmi folyóirat, a Tollforgatók Polgári Társulás által elindított tehetségkutató és tehetséggondozó program, amely a Grendel Lajos mentorprogram előszobája.

A diákok elmondták, hogy mindannyian írnak, többen többféle zsánerben is, de megjelenési lehetőségeik korlátozottak, mert nem jut el hozzájuk az információ a helyi és a határon túli pályázatokról. Lelkesen fogadták a kreatív írás tanfolyam lehetőségét, szívesen fejlődnének és saját elmondásuk szerint nagy motiváció számukra egy-egy megjelenés vagy pályázaton elnyert helyezés.

A diákok között felfedeztük a Talentum pályázat résztvevőit és helyezettjeit, együtt örültünk a személyes találkozásnak.  A beszélgetés során megerősítést nyert a tehetséggondozás létjogosultsága.  A diákok nyitottak voltak a mentorprogramokra és a nyári táborokban való részvételre, valamint többen a helyszínen bejelentkeztek a kreatív írás csoportokba.

E rendhagyó irodalomóra tanulsága: “Nem akkor kell meglátni a tehetséget, amikor az már hibátlan, hanem akkor, amikor csak picit mutat magából.”