EH és az ifjú művészek

Az Előretolt Helyőrség Felvidék szakmai projektjének következő állomása Gútán volt, a Magán Szakközépiskolában, ahol Póda Erzsébet újságíró találkozott a diákokkal.

A rendhagyó irodalomóra főszereplője természetesen az irodalom volt — az Előretolt Helyőrség Felvidék szépirodalmi melléklet, az Opus irodalmi és művészeti folyóirat, valamint a Szlovákiai Magyar Írók Társasága kiadványainak (többek közt az antológiák) bemutatásán keresztül. Mivel a projekt egyik fontos célja a tehetségkutatás, így ennek is nagy figyelmet szentelt a találkozó. A SZMÍT fiatalok számára szervezett tavaszi és őszi írótáborai, a Pegazus-pályázattal összekötött nyári tábor, és a különböző kreatív írással kapcsolatos események, valamint a Grendel Lajos Mentorprogram is részletes ismertetésre került.

A gútai diákok otthonosan mozognak a művészetek területein, hiszen maguk is ilyen pályára készülnek. Túlnyomó többségük szívesen olvas, így megvitatásra kerültek az egyes olvasásélmények is. Sokan kedvelik a szépirodalmat, a klasszikus és a kortárs írók műveit egyaránt, vannak köztük, akik filozófiai műveket olvasnak, néhányan rendszeresen részt vesznek a szavalóversenyeken. Többen próbálják a választott szakon kívül más formában is kifejezni önmagukat.

A diákok érdeklődve lapozták és olvasgatták a kiadványokat, közben felsorolták kedvenc íróikat, kedvenc könyveiket, és megnevezték azokat a platformokat, amelyeken a leggyakrabban keresnek fel, hogy az irodalom vagy a művészetek iránti kíváncsiságukat kielégítsék.