Felolvasás és díjátadás az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztiválon

Június 12-én a Rákóczi-vár kertjében /Sárospatak/ díjátadással zárult az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál. A hagyományteremtő céllal induló világtalálkozó a kortárs költészet népszerűsítésében játszott szerepet. Június 9-12-e között kínáltak irodalmi és zenei programokat Sárospatakon túl Északkelet-Magyarország számos településén, olyan határon átnyúló helyszíneket is érintve, mint Királyhelmec, Szatmárnémeti, Beregszász. Az első ízben megrendezett fesztiválon tudományos konferenciák és kötetlenebb – a nagyközönséghez szóló – irodalmi beszélgetések zajlottak zenével ötvözve. Az író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások több napon keresztül tartottak a határon túli településekkel párhuzamosan Szerencsen, Tokajban, Kisvárdán, Sátoraljaújhelyen, és a fesztivál sárospataki központjában.

Hodossy Gyula

Az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál a térségben ez idáig egyedülálló kezdeményezés. A magyar anyanyelvű költők mellett több ország ismert és elismert költője kapott meghívást. A kortárs magyar irodalom anyaországi képviselőin túl a Kárpátalján, a Partiumban, valamint a Felvidéken élő és alkotó költők is szerves részei voltak a verseket népszerűsítő világirodalmi vendégségnek. A költészeti és zenei szabadtéri fesztivál sárospataki Szent Erzsébet Ház kertjében a meghívott vendégekkel együtt a Szlovákiai Magyar Írók Társaságát képviselve Hodossy Gyula, az SZMÍT elnöke és Tóth László József Attila-díjas költő is felolvasták verseiket.

A záróünnepség keretén belül kerültek átadásra a fesztivál hivatalos elismerései is. Vári Fábián László Kossuth-díjas költőnek adták át az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál nagydíját, Serfőző Simon és Laura Garavaglia a Rimay János-díjat tudhatják magukénak, Tóth László és Alicja Maria Kuberska pedig ezüstérmet vehetett át.

A fesztivál fővédnökségét Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter látta el, főszervezői Papp Ferenc, a Rimay János Alapítvány kuratóriumának elnöke, Balázs F. Attila fesztiváligazgató, és Somorjai Lehel zenei igazgató. Az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alap támogatásával jön létre.

Balázs F. Attila