Grendel 75 kiállítás


A Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület képző- és iparművészeti pályázatot hirdetett meg Grendel Lajos Kossuth-díjas író, publicista, az MMA rendes tagja, a szlovákiai magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője születésének 75. évfordulójára emlékezve.

Hodossy Gyula

A kiállítást Hodossy Gyula József Attila-díjas költő, az SZMÍT elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte és megköszönte a zsűri munkáját, valamint Miglinczi Éva művészettörténésznek, a projekt művészeti menedzserének és Tóth Lászlónak a kezdeményezést.

A tárlat megnyitása előtt Tóth László is köszöntötte a jelenlévőket, és kitért pár fontos adatra a pályázattal kapcsolatban:

“A pályázó művészektől elsősorban a Grendel Lajos regényeiben megjelenő  nemzedéki, nemzetiségi sors- és létproblémákat feldolgozó, a korra jellemző, Közép-Európát átszövő abszurditásokat bemutató témájú alkotásokat, valamint Grendel portrékat vártak. A pályázati felhívásra határon túli magyar – felvidéki, vajdasági, erdélyi –, valamint romániai és a diaszpórában élő cseh alkotók is küldtek be pályamunkákat. A pályázati munkák értékelése egyrészt képzőművészeti, másrészt irodalomtörténeti szempontokat figyelembe véve történt meg. Védnök: Tőzsér Árpád Kossuth- és József Attila-díjas költő, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja. A zsűri: Tóth László Illyés Gyula- és József Attila-díjas költő, műfordító, az MMA levelező tagja,  Dr. habil. Szunyogh László Ferenczy Béni-díjas szobrászművész, Novotny Tihamér művészeti író, szerkesztő, Grendel Ágota, a család képviseletében,  Miglinczi Éva művészettörténész, a projekt művészeti menedzsere.

Miglinczi Éva és Hodossy Gyula

A zsűri döntése nyomán 58 alkotótól 82 mű kerül bemutatásra. A képzőművészeti anyagot izgalmassá teszi a Grendel-portrék sokszínűsége, illetve az, hogy a képzőművészek a grendeli verbalitást miként fordítják át a vizualitás nyelvére. A határon túli magyar irodalom nagyformátumú, nemzetközileg is elismert írójának tiszteletére összeállított Grendel ’75 – műtárgy-együttes első kiállítására a Magyar Festészet Napjához kapcsolódóan 2023. október 12-én, a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum galériájában került sor.  A neves hazai és külhoni alkotók műveit bemutató projektzáró kiállítás záró eseményét a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumban, a 2024. évi Magyar Kultúra Napján tartjuk, s a fődíjat is ezen alkalommal adják át.”

Tóth László

                                                                

Együttműködő partnerek: Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület (H) , Csallóközi Múzeum – Nagyszombati Kerületi Önkormányzat, Szlovákiai Magyar Írók Társasága, Kernstok Károly Művészeti Alapítvány (H)

Tóth László, Kopócs Tibor, Hodossy Gyula

Tőzsér Árpád tiszteletbeli elnök különdíját Kopócs Tibor kapta meg.