Gyászjelentés

A Magyar Írószövetség szomorúan tudatja, hogy Bertha Bulcsuné Nagy Franciska író (1943–2022) 2022. április 11-én elhunyt.

Nagy Franciska a pécsi Művészeti Gimnáziumban folytatta tanulmányait, melyekkel párhuzamosan a Liszt Ferenc Zeneművészeti Szakiskola zongora tanszakát is elvégezte. Érettségi után az Esti Pécsi Naplóhoz került újságíró gyakornoknak, majd a Magyar Újságírók Szövetségének kétéves iskoláját követően évekig vidéki napilapok kulturális rovatának munkatársa. Meséi megjelentek a Nők Lapja, a Kisdobos, a Népszava, a Népszabadság, a Szabad Föld és a Dörmögő Dömötör hasábjain, glosszáit, művészekkel készült interjúit a Más Kép magazin, a Magyar Nemzet és a Lyukasóra közölte. 1998–2012 között szerkesztette a Magyar Művészeti Akadémia kiadványait (Akadémiai beszélgetések 1–5 kötetét, Az első tíz év című kiadványt, és az MMA 2002–2007-es emlékkönyvét), valamint az MMA online portálját. 2012 óta a Magyar Iparművészet című folyóirat munkatársa volt.

Az írással már gimnazista korában eljegyezte magát, amikor a Tábortűz című ifjúsági lap külső munkatársa lett. Kötetben először a Roskad a kormos hó, valamint az Aki nem hiszi, járjon utána című szépirodalmi antológiákban jelentek meg meséi. Első, gyermekeknek szóló önálló könyvét 1978-ban adták ki. Írt gyermekregényt, fantasztikus meseregényt, ifjúsági regényt és ismeretterjesztő gyermekkönyvet. Munkásságát az Év gyermekkönyve pályadíjjal (1996) és József Attila-díjjal (1998) ismerték el.

Hamvait 2022. május 10-én, kedden, 11.15 órakor, a Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra.

Értesítési cím: Bertha Franciska 1039 Budapest, Gyűrű u. 3. V/15.

E-mail: b.nagyfranciska@gmail.com

Emlékét kegyelettel megőrizzük.