Huszonhat év – Privát PETŐFI premier

2023. április 22. 19:00 MOMkult, Nagyterem

MOM Kulturális Központ, Színházterem

1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Koncertszínházi előadással idézi meg a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándort a Petőfi Kulturális Ügynökség legújabb előadása, melyben Adorjáni Bálint színművész alkotótársaival mutatja be a huszonhat évet élt költőóriás életét és költeményeit.

A Huszonhat év / Privát PETŐFI című előadás a MOMkultban debütál.

2023-ban minden idők egyik legjelentősebb magyar költőjének, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepeljük határon innen és túl. Ezért jött létre a Huszonhat év – Privát PETŐFI előadás, ami a zene, a történetmesélés, az ének és a vers erejével mutatja be a költőt, környezetét, indulatait, életének fordulópontjait. 

Az előadás négy hangra komponálva, bő egy órás előadásban meséli el Petőfi Sándor és a hozzá kapcsolódó asszonyok (édesanyja, szerelmei) sokszínű életét. A történet Petőfi népdallá vált költeményei, versei és útirajzai segítségével bontakozik ki. 

Ő volt „a felhők madara”, ő volt „a korláttalan természet vadvirága”. Ő „az emberiség legszebb álma. Ő az út önmagunk és a jövendő felé.” – vajon ki nekünk ma, 2023-ban a 200 éve született Petőfi Sándor?

Petőfi – ahogy magáról vall – sosem állhatta az alárendeltséget, sokáig kóborolt, függetlenségtől való függése folytán, meggyűlt a baja az iskolákkal. Volt katona, színész vándortársulatoknál, s színészként publikálta első versét. A Kiskunság, az Alföld, Pest és a Pilvax – mind főszereplők lettek életében, ahogy a szerelem és az örök szeretetre vágyás is. Forradalmár volt, újító és bátor vezér, élete mottója: koldusbot és szabadság! De vajon tudott-e mindig abban a függetlenségben élni, amelyben szeretett volna és amire rendületlenül vágyott?

Közreműködők:

Adorjáni Bálint – színművész
Kacsó Hanga – énekes
Juhász Anna – irodalmár
Szabó Dániel – cimbalomművész

Szerkesztő: Asztalos Emese irodalomtörténész, Juhász Anna irodalmár


Az előadás a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával valósul meg.

Az előadás fotóit Oláh Gergely Máté fotográfus készítette.

Esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/1069706054432349

Jegyvásárlás: https://momkult.jegy.hu/program/huszonhat-ev-privat-petofi-146066/960922

További információ: Juhász Anna +3670/564 7124

Sajtójegyek igénylése: anna.juhasz@petofiugynokseg.hu

Sajtóregisztráció: 2023. április 20-ig