Könyvbemutató és emlékezés Abszurdisztán polgárára Szepsiben

Az SZMÍT szervezésében június 6–án, az esti órkban nagy érdeklődés mellett zajlott Szepsiben Csáky Pál A penge élén és Ludovic Maquet Ludo, egy hontalan idegenlégiós című köteteiknek bemutatója, valamint Tóth László emlékező gondolatait tolmácsolta a közönségnek a 75 évvel ezelőtt született Abszurdisztán polgáráról, Grendel Lajosról.

“Grendel Lajosnak, műveinek, írásainak, több fronton vívott közéleti, irodalmi és szerkesztői csatározásainak is köszönhetően a csehszlovákiai magyar irodalom is fokozatosan erősödött” A beszélgetőtárs Mihályi Molnár László volt.

A Penge élén című kötet az elmúlt 30 év legfontosabb döntéseit, azok hátterét és indítékait tárta az olvasó elé, korabeli hiteles dokumentumok alapján. Csáky Pál a vaskos kötetben a felvidéki magyarság életét, sorsát is befolyásoló, rendszerváltás utáni legfontosabb folyamatokat, döntéseket, valamint azok okait és hátterét is az olvasók elé tárta.

Ludovic Maquet 19 évet szolgált a francia idegenlégió ejtőernyős ezredében Korzikán. Innét indult bevetésre a volt Jugoszláviától kezdve sok-sok országon keresztül egészen a Közép-afrikai Köztársaságig. Az átlagosnak nem mondható élményeit írta meg a könyvben. A könyvbemutató végén azzal zárta gondolatait, hogy “Ha már egy ember tanulni fog a hibáimból a könyv elolvasása után, akkor már megérte.”