„Megkeresztelték” a Szélvész antológiát

Komáromban került sor a Szlovákiai Magyar Írók Társasága által kiadott fiatal írók antológiájának bemutatójára. A Szélvész címet kapott kötet hét fiatal tehetséges fiatal prózaíró és költő – Cséfalvay Fanni, Finta Viktória, Gažík Viktória, Kovács Balázs, Kovács Kitti, Morva Mátyás, Ollé Tamás – műveit tartalmazza.

Az antológiát annak szerkesztője, Z. Németh István mutatta be, aki elmondta, nem tud kiemelni egyetlen alkotót sem a többi közül, mert mindnyájan egyformán tehetségesek és egyformán színvonalas írással jelentkeztek. Aláhúzta az utánpótlás rendkívüli fontosságát a felvidéki magyar irodalomban. Megemlítette azt is, hogy a kötet méltán kapta a Szélvész elnevezést, hiszen ezek az irodalmi művek valóban olyan hatással vannak az olvasóra, mint az említett természeti jelenség.

A szerkesztő beszélgetőtársa, N. Juhász Tamás irodalom- és filmkritikus értékelte a megjelent műveket, aláhúzva az egyes szerzők erősségeit. A kötetbemutatón az antológia szerzői felolvasták egy-egy művüket, betekintést adva ezáltal alkotói világukba.

A jó hangulatú találkozót Hodossy Gyula zárta rövid beszédével, melyben arra ösztönözte a tehetséges fiatalokat, hogy továbbra is bátran mutassák meg magukat, és figyelmükbe ajánlotta a SZMÍT tehetséggondozó programjait.

(PE)