Nyugat Plusz Extra Est

A Vámbéry-estek keretében került sor a Újnyugat Antológia 2. kötetbemutatóra, rendhagyóan egy érdekes interaktív előadás keretében Dunaszerdahelyen, a Csallóközi Könyvtárban.

A Budapesten megjelent antológiáról, melyben felvidéki magyar írók is szerepelnek (Bolemant László, Fellinger Károly, Hodossy Gyula, Jancsó Péter, Sipos Lajos, Száraz Pál, Tőzsér Árpád, Varga Imre, Z. Németh István) Szabó Zoltán Attila író, költő, a Nyugat Plusz alapító főszerkesztője, a kötet szerkesztője mutatta be, az estet Nagy Erika vezette.

Szabó Zoltán Attila

A beszélgetés alatt szó esett a kötetszerző egyéb könyveiről és tevékenységéről, az irodalom és a társművészetek kapcsolatáról, valamint a felvidéki és a magyarországi szerzők együttműködéséről.

„A kortárs irodalomban és a társművészetekben is komoly dilemmaként fogalmazódik meg, hogy a posztmodern elméleti és esztétikai belátásai után milyen irányba lehet mindezt folytatni. Az Újnyugat antológia szerzői a modern irodalomban látják azt a kikezdhetetlen mintát, amelyhez minden körülmények között sikerrel lehet visszakanyarodni, s a kötetbe felvett szerzők teszik ezt úgy, hogy nem lesznek az egy évszázaddal korábban virágzó irodalmi kultúra és közízlés epigonjai. A kötetben szereplő írások az Újnyugat Irodalmi Kör szerzőgárdájának tollából származnak, tudatosan kapcsolódnak a nyugatosok világról és irodalomról kialakult világfelfogásához.”