Nyugat Plusz legújabb számának bemutatója Dunaszerdahelyen

Szabó Zoltán Attila költő, író, rendező, a Nyugat Plusz irodalmi folyóirat alapító-főszerkesztőjét fogadta vendégül a Csallóközi Könyvtárban a Szlovákiai Magyar Írók Társasága, ahol bemutatásra került a Nyugat Plusz legújabb száma. A lapban, mint általában mindig, most is jelent meg szlovákiai magyar szerző műve (Hodossy Gyula, Z. Németh István, Száraz Pál és Bolemant László).

Z. Németh István, Hodossy Gyula, Szabó Zoltán Attila és Száraz Pál

A http://artnews.hu oldalán friss hírként közölték, hogy “A Nyugat Plusz legújabb, antológia-jellegű, 80 oldalas kiadványában látható Zilahi Nono a Tabán misztériumát, egyúttal a Tabán (Rácváros) és a múltbéli Kolozsvár egyfajta hasonlatosságát, finom „rezdüléseit” is megmutató, Krúdy Gyula mesebirodalmát, a legendás Mélypince kocsma világát láttató két alkotása. A műveket a tervek szerint 2023. november 15-én a Talány Akusztik nagykoncertjén az Óbudai Társaskörben is „kiállítják”, pontosabban: elhelyezik a színpadtérben. (Korábban ily módon Miske Emő, festőművész remekeit vitte színre a Zöld Csaba vezette irodalmi zenekar.)”

“Kellenek a jó, nyitott szellemű orgánumok! Látszólag sok folyóirat jelenik meg Magyarországon manapság, azonban mindig kellenek az olyan fórumok, ahol mindenféle törekvés, irányzat, irodalmi szándék demonstrálni tudja magát. A Nyugat
Ma, 2010-es alapírású folyóirat, amely 2012 óta Nyugat Plusz címen jelenik meg, ilyen szándékkal indult útjára. Valójában nem a múlt század eleji irodalomtörténeti jelentőségű folyóirat folytatásának tekinti magát, hacsak nem a modernség irányába elkötelezettsége okán.”
Zalán Tibor

A lapbemutatón Nagy Erika beszélgetett Szabó Zoltán Attilával. Szó esett még a TABLÓ 2. könyvéről, amelyben pl. Kocsis Zoltán, Rajhona Ádám, vagy Szabó Gyula megállapításai ma különösen érdekesek lehetnek. A könyve bevezetőjében így fogalmaz: “azok a beszélgetések, riportok, portréinterjúk, amelyeket az elmúlt két évtizedben készítettem, ráébresztettek arra, hogy nincsenek “mások fölötti” életek és érdemek, nem létezik olyan siker, amely borítékolható, nincsenek előre kikövezett utak.”

Szab´Zolt§n Attila A Tabán a világ közepe című könyve kapcsán érdekesség, hogy azóta, hogy megjelent töretlen siker, és a PÁTRIA Rádióban is bemutatta (sok más fórum mellett: DUNA WORLD, Katolikus Rádió, stb.) a kötetet, illetve a városrész történetét.