Pegazus Alkotópályázat kiértékelése

Augusztus 22-én ünnepélyes keretek között kiosztották a Pegazus Alkotópályázat díjait, Petőcz András Babérkoszorú- és József Attila-díjas költő, író, valamint Bolemant László Madách-nívódíjas költő részvételével, akik Gál Éva irodalomtörténész mellett a zsűri szerepét töltötték be. Mindannyian aktívan kiveszik részüket mentorként, gesztorként a sikeresen működő Grendel Lajos Mentorprogramban.

Kovács Balázs és Petőcz András
Radványi Kristóf és Petőcz András
Szőcs László és Petőcz András


A líra kategóriában első helyezést ért el Kovács Balázs, másodikként Bock Erik végzett, a harmadik helyezettek pedig Szőcs László és Radványi Kristóf lettek. A próza kategória első helyezettje Durec Valéria lett, második Bakoš Virág Orsolya, a harmadik helyezettek pedig Balogh Ildikó és Darázs Balogh Katalin lettek.

Durec Valéria és Petőcz András
Bakoš Orsolya Virág és Petőcz András
Darázs Balogh Katalin és Petőcz András
Balogh Ildikó és Petőcz András


Gál Éva sajnos nem tudott jelen lenni a díjátadó ünnepségen, de az elküldött értékelésében így nyilatkozott: “Szeretem a Pegazus pályázat bírálatát. Mindig nagy várakozással ülök neki a csupán jeligével ellátott írásművek olvasásának. Izgalommal tölt el, hogy egy alkotót támogathatok visszajelzéseimmel. És hát hajt a kíváncsiság is, hátha felfedezünk egy új csillagot a felvidéki magyar irodalom egén, aki zsenijével magával ragad mindnyájunkat. Szóval szeretem a Pegazus pályázatot.
Bíráló szempontjaim most is, mint a korábbi években nem nagyon változtak. Számomra a téma a meghatározó, annak kifejtésének mélyége, érzékletessé tétele. Magával tud-e ragadni, vagy csak álldogálok az alkotás „szélén”, és nem tud beszippantani magával. Úgy vélem ott valami nem stimmel. Valami hiányzik. Az olvasott pályaműveknél inkább a mesterségbeli fogások hiányoztak, a témák, felvetések izgalmasok voltak. Tehát tudták a pályázók miről akarnak írni, de az, hogyan tegyék ezt, még többük tollából hiányzott. “

Petőcz András (a Grendel Lajos Mentorprogram gesztora és Bolemant László (a Grendel Lajos Mentorprogram mentora)